2019. június 7., péntek

ÚJABB FELFORDULÁS ÉRKEZETT A PIACRA - ÍGY SEGÍTETTEK A CSÖKKENŐ ÁLLAMPAPÍRHOZAMOK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.06.07.


Ismét a szabályozás szól bele a piaci folyamatokba, emiatt gyakorlatilag eltűnt a kínálatból a megtakarítók kedvenc befektetése, az ingatlanalap. A kötvényalapokba fektetők ugyanakkor örülhettek a hozamoknak. Nagy kérdés, hogy a héten induló új szuper állampapír mennyire vonzza magához a befektetőket.

Májusban az áprilisival éppen ellentétes mozgást láthattunk az állampapírpiacon. Míg akkor emelkedtek, most csökkentek a hosszú hozamok. A hároméves referenciahozam a május eleji 1,45 százalékról június elejére 1 százalékra csökkent, az ötéves 2,24 százalékról május végére 1,96 százalékra, június elejére pedig már 1,70 százalékra esett. A tízéves referenciahozam pedig 3,30 százalékról 2,81 százalékra korrigált. A tizenötéves pedig 3,80 százalékról 3,47 százalékra csökkent. Ennek köszönhetően a hosszú és rövid kötvényalapok mínuszos hozamai pluszba fordultak. (A kötvényalapok hozamait itt találja.)

Mi lesz az ingatlanalapokkal?

Mint megírtuk, május közepétől újabb változást hozott a befektetési alapok életébe, hogy az MNB ajánlása alapján a május 15-től létrejövő új ingatlanalapok, illetve a meglévő ingatlanalapok új sorozatú befektetési jegyeit legalább 180 naptári nap után lehet majd csak visszaváltani. A meglévők néhány napos (jellemzően 3 napos) visszaváltási idővel működnek, így sokan – tévesen – eddig a likviditási vagy pénzpiaci alapok helyett tették ide a pénzüket.

Az MNB ajánlás miatt nem indultak új ingatlanalapok, sőt a régiek is bezártak, ami azt jelenti, hogy az alapkezelők nem bocsátanak ki új befektetési jegyeket. Mint a Napi.hu megírta, az alapkezelők korlátozták a forgalmazást, május 15. óta gyakorlatilag nem lehet ingatlanalapok jegyeit venni. (A cikk a Befektetési alapok rovat része, a hozamokat ott megtalálja.)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.