2019. június 7., péntek

VAN ORSZÁG, AHOL EGY OLAF-BOTRÁNYBA TÉNYLEG BELEREMEG A MINISZTERELNÖK SZÉKE

444.HU
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2019.06.07. 


1989 decembere és a bársonyos forradalom óta nem vonultak annyian Prága utcáin, mint kedd este, amikor becslések szerint nagyjából 120-130 ezer ember lepte el a Vencel teret, és követelte Andrej Babiš kormányfő lemondását. A tömeg perceken át, kórusban tolvajozta Babišt, akinek azonnali lemondását követelik. Országszerte több tucat városban tartottak ezzel párhuzamosan néhány ezres, vagy annál kisebb demonstrációkat. 

A miniszterelnököt súlyosbodó korrupciós ügyei miatt akarják egyre többen eltávolítani a posztjáról. Az elmúlt hónapok során a közvélemény előtt is bizonyossá vált, hogy Babiš jelentős mennyiségű uniós támogatást irányított ahhoz a több mint 200 céget tömörítő Agrofert mezőgazdasági- és vegyipari holdinghoz, amelynek éveken keresztül tulajdonosa volt, és amely Csehország második leggazdagabb emberévé tette őt.

Saját zsebbe irányított uniós támogatások miatt, és a jogállam mellett tüntetnek

Az ANO centrista-populista mozgalmat 2011 óta vezető Babiš lassan két éve kormányozza az országot. Miután első kormánya megbukott, tavaly nyáron a Cseh Szociáldemokrata Párttal (ODS) alakítottak kisebbségi kormányt, a kommunisták (KSČM) és a szélsőjobb (SPD) külső támogatása mellett. Az ANO egyszerre migránsellenes, mégis sok tekintetben liberális képződmény (például támogatja a melegházasságot), és az európai parlamentben is a liberális ALDE frakcióban ül.

A cseh "Trumpnak" is csúfolt Babišt most hirtelen két párhuzamos ügy fojtogatja. Az egyik egy régi történet, a Gólyafészek néven ismert, Prágától mintegy 45-50 kilométerre épült szabadidőközpont ügye. A 2007-ben épült rendezvényhelyszínt építő cég korábban az Agrofert-holding része volt, de a projekt idejére kijátszották a cégből, hogy jogosult legyen kis- és középvállalkozásoknak folyósítható uniós támogatások lehívására. Majd miután sikerült 50 millió cseh korona (630 millió forint) EU-s támogatást csatornázni a beruházáshoz, a céget visszaterelték az Agrofert alá...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.