2019. június 7., péntek

KÁLMÁN OLGA ÉS A MOMENTUM HÚZÁSA UTÁN ÚJRA IZGALMAS A MAGYAR POLITIKA

24.HU
Szerző: PETŐ PÉTER
2019.06.07.


Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció Kálmán Olga mögé állt az előválasztáson, kiszámíthatatlan, ám izgalmas politikai verseny kezdődik a jelöltségért a korábbi tévés műsorvezető, Karácsony Gergely és Kerpel-Fronius Gábor között. Bármi lesz is az eredmény, az ellenzék sikere, hogy hosszú évek óta politikai innovációval jelentkezett, az előválasztás intézménye ugyanis politikai hasznot hajthat számára úgy, hogy közben a sikert is közelebb hozza az Orbán Viktorral szemben állók számára. Jelöltek, esélyek, lehetséges következmények.

Soha olyan jól nem használt még olyan hatalmas választási vereséget Orbán Viktor ellenzéke, mint most, noha az utóbbi kilenc évben számos alkalma volt a kísérletezésre. Azzal, hogy a Demokratikus Koalíció támogatásával, formailag függetlenként Kálmán Olga is beszállt az előválasztásba, a politikai senkiföldjén bemutatott ellenzéki tántorgásból a politika terepén, az összellenzéki esélyeket nem rongálva rivalizálnak egymással a pártok. Már azok, amelyek életben maradnak az Orbánnal szemben állók erők utóbbi évtizedének legfontosabb versenye után.

Miért ilyen fontos Budapest?

A főváros politikai elfoglalása több okból is létfontosságú az ellenzék számára. Például azért, mert hatalmas a szimbolikus jelentősége a Budapest-központú, gazdaságilag a fővárostól függő országban a centrum politikai irányításának. Főként annak fényében, hogy

a főpolgármesteri tisztség a legfontosabb közvetlen választással elérhető közjogi tisztség Magyarországon.

Ez emblematikus pozíció, még akkor is, ha Orbán rendszere következetesen leépítette az önkormányzatiságot, felszámolta az autonómiát, lassan már csak a gyógyfürdők üzemeltetése Tarlós István feladata, minthogy ő láthatóan lemondott arról, hogy a kormánnyal szemben politikai akaratot és erőt mutatva lépjen fel a kezelhetetlenül magas albérletárak okozta lakhatási válság miatt, esetleg felszámolja a parkolási maffiát vagy csökkentse a városra zúduló forgalmat.

Tarlós annak ellenére asszisztál a kormány műsorához, hogy olyan erős demokratikus legitimációval, amelyet a poszt jelent, politika és alternatív világkép is megjeleníthető, azaz bár a jelenlegi helyzet nem mutatja, Budapest éléről igenis építhető politika és érvényesíthető politikai akarat.

Ám az ellenzék szempontjából ennél is fontosabb a veretlenségét őrző nemzeti együttműködés rendszerének megbontása, a fideszes örökkévalóság gondolatának felszámolása, amire az EP-választások jelentette „óriásmintás közvélemény-kutatás” budapesti eredményei alapján jó esélyük van. Ehhez viszont az előválasztáson át vezet az út...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.