2019. július 17., szerda

„A LESZIVÁRGÓ OCSMÁNYSÁG FOG BETENNI AZ ORBÁN-REZSIMNEK”

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK
Szerző: KLUBRÁDIÓ / BOLGÁR GYÖRGY
2019.07.16.


Miért sokkal kevésbé érzékeny a magyar társadalom, legalábbis látszólag, a korrupcióra, miért sokkal kisebb a polgári ellenállás Magyarországon a rezsimmel szemben, mint a szomszéd államokban? És mi az, ami végül elhozhatja a hatalmával visszaélő jelenlegi magyar politikai elit végzetét? Ezekre a kérdésekre is próbált választ adni a Klubrádióban Bod Péter Ákos közgazdászprofesszor.

Jóval kiterjedtebb, szervezettebb a magyarországi korrupció, mint a szomszédos államokban. Jellemzője, hogy a hatalom a lopásokhoz, egész iparágak bekebelezéséhez az államapparátust is felhasználja, amiből mára stabilan működő szisztéma lett – mondta Bod Péter Ákos, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) volt elnöke, aki a témában cikket is írt a Válasz Online-ra.

Ezzel összefüggő óriási különbség szerinte a környező országokhoz képest, Csehországtól, Szlovákiától, de Lengyelországtól is eltérően, hogy nálunk a hatóságok nem mennek utána a korrupciós ügyeknek. A közpénzek költésének ellenőrzésére hivatott hatóságok, szervezetek vezetői politikai lojalitás alapján jutottak ugyanis pozíciójukhoz, ezért összezárnak a korrupciós ügyek fedezéséhez – tette hozzá.

Ennek a speciális magyar helyzetnek is betudható, hogy az emberek nem nagyon tesznek szóvá gyanús ügyeket, mert tudják, hogy a bejelentésük menne a papírzúzdába. Ráadásul a visszaélésekről, azok mértékéről szóló hírek a magyar társadalom egyik feléhez el sem jutnak, mert a sajtó hatalom által ellenőrzött része ezekről nem beszél, ezeknek az ügyeknek legfeljebb a cáfolata jut el a címlapjaikra – mondta a közgazdászprofesszor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.