2019. július 17., szerda

KISZÁMOLTÁK, ENNYIBE KERÜLNEK A CSALÁDTÁMOGATÁSOK - MI AZ ÉRTELME MINDENNEK? MEGMONDJUK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.17.


Már az idén közel 140 milliárd, a program időszaka alatt pedig összesen 803 milliárd forintba kerül a kibővített családvédelmi akcióterv – számolta ki az Azénpénzem.hu a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kalkulációi alapján. Ez az összeg persze csak becslés, kérdés ugyanis, ténylegesen mit mennyien vesznek majd igénybe.

A 2019 februárjában bejelentett családvédelmi akcióterv jelentős összegű támogatást biztosít a családok számára: az intézkedések költségvetési hatása 2019-ben a GDP 0,3 százalékát, 2020-ban a GDP 0,5 százalékát teheti ki, ami 2021-ben a GDP 0,6 százalékára emelkedhet – írta le költségvetési elemzésében a jegybank. (A korábban közzétett teljes anyagot itt találja.)

A már 9 pontosra bővült intézkedéscsomagban – amit a falusi csokot kivéve Orbán Viktor miniszterelnök februárban jelentett be – foglaltakból költségvetési kihatása az MNB szerint csak a nagyszülői gyednek nincs. A kormány egyébként nem egészen így számol, a nagyszülői gyedre is beállítottak mintegy egymilliárd forintos plusz kiadást. Az összeg nagyságát persze annak tükrében kell értékelni, hogy a gyedben a szülőket váltják fel a nagyszülők (arról, hogy ez nekik mit jelenthet például a nyugdíj szempontjából, itt írtunk)...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.