2019. július 10., szerda

ALACSONY INFLÁCIÓ? MÁST MUTATHATNAK A BOLTI ÁRAK - A NYUGDÍJASOK 40 SZÁZALÉKÁT ERŐTELJESEBBEN SÚJTJA AZ ÉLELMISZEREK DRÁGULÁS

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.10.


A viszonylag alapvető élelmiszerekből összeállított kosárért – derült ki az Azénpénzem.hu gyűjtéséből – a vevők 26 százalékkal fizethettek többet az idén júniusban az egy évvel ezelőttinél. Sokan nem véletlenül panaszolják, hogy a közzétett infláció mértéke egyáltalán nem tükrözi, hogy mennyivel drágult az életük.

Az idén júniusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – tette közzé a KSH. A hivatalos statisztika szerint az egy évvel korábbihoz viszonyítva az élelmiszerek ára 5,8 százalékkal nőtt, ezen belül az idényáras élelmiszereké (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 17,7, a sertéshúsé 12,1, a liszté 11,4, a péksüteményeké 8,6, a kenyéré 8,0 százalékkal lett magasabb. Közben a tej ára 5,7, a kávéé 4,3, a tojásé 2,6 százalékkal esett.

A hivatalos adatok szerint az idén az első félévben a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek
.

Nem titkoljuk, hogy a változásokra is figyelve állítottunk össze egy kosarat, hogy megnézzük: a „szerencsétlenül” vásárlókat mekkora áremelkedés sújthatja. Megjegyezzük – mint az a mellékelt táblázatból is megítélhető – ez a kosár meglehetősen alapvető élelmiszerekből áll, az így kialakított mix cseppet sem életszerűtlen. Ráadásul tartalmaz olyan termékeket is, amelyeknek az ára csökkent.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.