2019. július 10., szerda

EURÓPAI HARC A HŐSÉG ELLEN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.07.10.


Nem vágnék bele a „van-e klímaváltozás vagy nincs?” kezdetű, beláthatatlan végű vitába, így maradjunk annyiban, hogy a nyáron eddig Európa nagy részén baromi meleg volt és jórészt van is. Ha pedig meleg van, nézzük, egyes országokban miként veszik fel ezzel a harcot az ott élők, mennyire jelent ez sokkot a határátkelőknek!

Genf: „Itt nem jellemző a lakásokban a légkondi”

„Engem első alkalommal még 2003-ban, Párizsban ért az extrém hőség. A hőhullám sokként érkezett, teljesen felkészületlenek voltunk, de mivel elég nagy házban éltünk, elviselhető volt. Sajnos sokan nem így voltak vele, azon a nyáron pár nap alatt 15 ezer ember veszítette életét.

2006 óta Genfben élünk, de csak az elmúlt három évben kellett megszoknunk a 30 ºC-nál jóval magasabb, nem ritkán közel 40 ºC-os hőmérsékleteket, de ez is általában augusztusban érkezett meg, júniusban sosem.

Idén viszont már júniusban előfordult 35 ºC. Nem tudtunk kimozdulni a lakásból, a redőnyök egész nap zárva voltak. Itt nem jellemző a lakásokban a légkondicionáló, így aztán az emberek a szokásosnál boldogabban mennek a légkondis helyekre dolgozni.

Hacsak nem tóhoz közel lakik az ember, ahová el tud menni úszni, akkor elég nehéz szabadtéri tevékenységet végezni. Az építkezések kihaltak, az utcák árnyékos oldalai tele vannak buszra váró emberekkel.

A legkomolyabb védekezést a sapka és az üveg víz jelenti. Idén nem volt tavasz, az enyhe télből pár viharos, esős nap után egyenesen az ötnapos forróságba érkeztünk. Nehéz lenne letagadni, hogy valami nem stimmel az időjárással.” (Linda, Genf, Svájc)

Berlin: „Nincsenek felkészülve a szélsőséges melegre”


„Itt, Berlinben is közelítette már idén nyáron a 40 ºC-ot a hőmérséklet. A németek nagyon komolyan felkészülnek a télre. Amint leesik a hó, vagy jég van, esetleg -15 ºC, az önkormányzatok rögtön a sztereotípiákból ismert hatékonysággal megtisztítják a járdákat és az utakat.

A szélsőséges nyári melegre viszont körülbelül annyira vannak felkészülve, mint arra, hogy egy foci vb-n ne jussanak tovább a csoportkörből. A görögdinnye, a szőlő, a cseresznye, az eper nagyon fogynak a szupermarketekben, nem is beszélve a helyi nyári sörspecialitásról, a Berliner Weisséről, de ezek egyike sem képes kárpótolni azért, hogy a régebbi berlini irodaépületekben nincs légkondicionálás.

Tavaly hat hónapig tartott a nyár (áprilistól októberig), a tél enyhe volt. A korábban teljesen normálisnak számító hó az elmúlt három évben szinte egyáltalán nem esett. Mindenki arra következtet ebből, amire akar. (Brian, Berlin, Németország) ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.