2019. július 11., csütörtök

AMERIKAI „SÖTÉT PÉNZZEL” FINANSZÍROZHATJÁK ORBÁN ÉS SALVINI ÁLMÁT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: MAGYAR HANG
2019.07.11.



Amerikai keresztény szervezetek milliárdokat pumpáltak az európai jobboldali és szélsőjobboldali pártokba az elmúlt évtizedben – írja a The New York Review of Books (NYBooks). Az amerikai magazin oknyomozó riportja annak járt utána, hogy miként emelkedtek ki az illiberális demokráciát hirdető európai politikai szereplők, és ehhez mennyiben járultak hozzá a tengerentúli keresztény-konzervatív mozgalmak. Az openDemocracy elnevezésű brit szervezettel együttműködésben készült cikkük szerint a keresztény értékek jelszavával legalább 50 millió dollár, vagyis körülbelül 15 milliárd forint „sötét pénz” került az írásban Matteo Salvini mellett Orbán Viktor személyével azonosított erőkhöz.

– Ez annak a jele, hogy Európa megváltozott – idézi a magazin Salvinit, aki az európai parlamenti választások urnazárását követően fejezte ki örömét a bevándorlásellenes erők diadala felett. – Legfőbb ideje, hogy megvédjük a zsidó-keresztény gyökereinket – mondta az olasz belügyminiszter. A NYBooks Salvini mellett Orbán Viktort idézi, aki szerint szintén új korszak köszöntött Európára.

Az új erők felemelkedését vizsgálva a lap egy ultra-konzervatív és szélsőjobboldali szereplőket összekapcsoló hálózatra bukkant, amelynek fontos szereplői az amerikai keresztény szervezetek.

A cikk szerint a pénzügyi támogatások, és politikai víziók mögött jól körvonalazható világnézeti elveket találni. A család, az élet és a szabadság értelmezései jelennek meg a felszínen azokban az intézkedésekben amelyek valódi célja a NYBooks szerint az LMBTQI emberek jogainak csorbítása, a gender-szempontok figyelmen kívül hagyása, és a nők kiszorítása a hatalomból...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.