2019. július 11., csütörtök

ORBÁN MOST NEM VÁGYIK PUTYIN ÖLELÉSÉRE

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2019.07.11.



Elmúlt az idei esztendő fele, és Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin még nem járt hazánkban, ugyanakkor pártunk és kormányunk vezetője sem tette tiszteletét Oroszország legfőbb vezetőjénél. Nem fogunk persze ettől még elmorzsolni egyetlen könnycseppet sem a szemünk sarkában, de azért érdemes figyelni arra, hogy Putyin legodaadóbb uniós szövetségese miként próbál lavírozni az EU és Oroszország között. A májusi választás óta mindenesetre csökkent Orbán mozgástere, ugyanakkor most az oroszoknak is fontos lenne a magyar kormányfő támogatása.

2013 óta hagyományosan Orbán-Putyin találkozóval indították az adott diplomáciai szezont az érintettek, ami azt jelezte, hogy hosszú távú stratégiai együttműködés alakult ki a magyar és orosz fél között az utóbbi években. Az idén még ki se tűzték a találkozó lehetséges időpontját, ami azt jelenti, hogy akár el is maradhat Putyin és Orbán szívélyes kézfogója 2019-ben. Ez persze nem jelentene tragédiát egyik fél számára sem, de a halogatás jelzi, hogy akadoznak a fogaskerekek az eddig olajozottan működő orosz-magyar együttműködésben.

Orbán – aki a kormány legújabb propagandafilmjében egy 30 éve elmondott beszédében éppenséggel hazaküldte a megszálló szovjet csapatokat – soha nem csinált problémát abból, hogy egykori ellenségekkel barátkozzon, vagy, ha az érdekei úgy kívánják, vesszen össze látványosan. Putyinnal azonban nem lehet játszadozni. A fura barátságnak ugyanis akkor van értelme, ha mind a két fél kézzel fogható hasznot húz belőle. Orbán a NATO és az EU kötelékein belül főként Ukrajna kárára támogatja az orosz érdekeket, Putyin pedig amellett, hogy olyan stratégiai beruházásokban érdekelt Magyarországon, mint Paks II., jóval szabadabban mozgathatja gazdasági érdekeltségeit itt, mint bármelyik másik EU-s országban.

De mit kapunk mi cserébe mindezért? Egyelőre csak találgatni lehet, milyen háttéralkuk állhatnak annak a hátterében, hogy látszat ellenére Orbán számára megéri ezt a barátságot fenntartani, sőt mélyíteni. Sok kedvezményt és támogatást ugyanis egyelőre nem kaptunk orosz barátainktól, a nemzetközi színtéren viszont folyamatosan két tűz közé kerül a magyar diplomácia, amikor saját szövetségesei ellenében az orosz érdekeket támogatja. Orbán láthatóan kivárásra játszik, mivel sem eltolni, sem jobban magához húzni nem taktikus egyelőre az orosz felet...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.