2019. július 4., csütörtök

ARCTALANOK, ARCÁTLANOK - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: DOBSZAY JÁNOS
2019.07.04.


Észre sem fogják venni, hogy ez már az új vagy a régi kormány” – mondta Orbán Viktor kabinetje összeállításakor. Bár miniszterek olykor jönnek-mennek – most épp az igazságügyi tárca élén esedékes a váltás –, a hatalomgyakorlás jellegén ez mit sem változtat. Elemző legyen a talpán, aki a regnáló minisztereket név szerint fel tudja sorolni! Igaz, a nevek nem is számítanak.

Orbánnak nem szakértőkre van szüksége; a tárcák vezetői a kormányfői akarat végrehajtói.

A kiválasztásnál épp ezért a feltétlen lojalitás, a hűség, a klientúrához tartozás a legfontosabb. Az ismerői által Orbán-fanként jellemzett Varga Judit ebből a szempontból ideális jelölt az igazságügyi tárca élére – derül ki Fókuszban rovatunk cikkéből. Az, hogy 37-et tud dekázni, csak ráadás. Hogy mennyire könnyen elveszítheti az arcát, aki ma Magyarországon politizálásra adja a fejét, azt az előd, Trócsányi László esete is példázza. A szakmai körökben egykor méltán elismert jogtudós nimbuszát alaposan megkoptatta a miniszteri bársonyszék. A volt alkotmánybíró egy sor dicstelen törvényhez adta a nevét. Asszisztált ahhoz, hogy Orbán a legapróbb ügyek elintézésébe is testre szabott jogszabályok megalkotásával avatkozzon be; a menekültek befogadása ellen pedig azzal érvelt, hogy előbb a cigányok felzárkóztatásáról kell gondoskodni.

Hogy az arcok, nevek adott esetben mennyire fontosak, azt a minapi fővárosi előválasztás bizonyította. Az ellenzék házi bajnokságát lehet lesajnálóan – mint a kormányoldal teszi – castingolásnak nevezni, de, ha tetszik, ha nem, Orbánék ellen csak koordinált jelöltállítással lehet nyerni. S ha Karácsony Gergely – akivel Magyarország rovatunkban közlünk interjút – azoktól is megkapja a támogatást, akik most a riválisai valamelyikére szavaztak, és a szövetségesei sem támadják hátba (ami cseppet sem kizárt), akár fel is válthatja az Orbán-rendszert kiszolgáló Tarlós István főpolgármestert. Budapest így üde színfolt, az ellenállás hídfőállása lehetne az ország narancsszínű térképén. Amelyen már egy vidéki város fiataloknak szervezett fesztiválját sem lehet elképzelni anélkül, hogy ott (mint a soproni VOLT-on) a hangszórókból ne a „szeretett vezető” szavait bömböltetnék.

Orbán hangja azonban egyre kevésbé hatol át a valós és képzeletbeli kerítéseken.

Európa, amelynek megmentőjeként igyekszik láttatni magát, köszöni, de nem kér belőle. A magyar kormányfő nem egyike az unió legnagyobb játékosainak, mint rajongói hiszik. A brüsszeli posztokról folyó tárgyalások is nyilvánvalóvá tették, hogy a király meztelen. (Orbán játékterének szűkülését Habemus Mamam című cikkünkben elemezzük.) Hogy mi lesz az uniós mézesbödönben eddig könyékig vájkáló kezekkel, még nem tudni. De e szempontból is tanulságos Orbán egykori miniszterével, az MTA korábbi elnökével, Pálinkás Józseffel készült portrénk. Annak idején annyian keresték meg azzal, hogy ennek vagy annak a pályázatnak kellene győznie, hogy már a felsorolásukra sem vállalkozik, „mert méltatlan lenne, ha valakit kihagynék”.

Ellentétben Orbánnal, Donald Trumpnak sikerült ellopnia a show-t – derül ki Világ rovatunk írásából. Az amerikai elnök a G 20-ak találkozóján Putyinnal az orosz beavatkozásról viccelődött, autokrata vezetők hátát lapogatta, majd Kim Dzsong Unnal az észak-koreai oldalon is pózolt egyet. Az időjárás-szakértő, klímaalku-ellenes Trump elérte, amit akart. Még arra is büszke lehet, hogy már nem a kaliforniai Halál-völgy a világ legforróbb pontja. Az európai hőhullámról szóló cikkünk szerint a rekorder egy francia kisváros, ahol a minap 46 fokot mértek. Ott valóban szinte ég az emberek arca. De legalább nem a szégyentől.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.