2019. július 25., csütörtök

AUSZTRIA VAGY MAGYARORSZÁG?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Tomi
2019.07.25.


Tomi bő másfél éve költözött családjával Ausztriába, ám hogy az élet azért bonyolultabb annál, mint ahogyan sokszor elképzeljük, azt jól mutatják a benne sorjázó kérdések. A mai írás tehát amolyan tanácskérés is, amely egy nagy kérdés köré csúcsosodik ki: Ausztria vagy Magyarország?

„Rendszeres olvasótok vagyok, így végül úgy döntöttem, én is megírom a történetünket a külföldre költözéssel kapcsolatban. A fő témát a „Hazamenni vagy maradni” klasszikus kérdés köré terelném.

2017 októberében költöztünk Békés megyéből Ausztria legnyugatibb és leggazdagabb tartományába, Vorarlbergbe.

Még otthon laktunk, amikor Ausztriából kaptam egy ajánlatot és ezt elfogadva 3 hónap után elkezdődött egy eddig soha nem tapasztalt változás életünkben.

Otthon is a Békés megyei átlagnak megfelelően éltünk, feleségem pénzügyes, én pedig minőségbiztosításban dolgozom. A kiköltözés után mindketten ugyanabban a pozícióban tudtuk folytatni a karrierünket (szerintem ez ritka), csak persze más fizetésért.

Nehéz kezdetek

A kezdet természetesen nehéz volt, még annak ellenére is, hogy a cégem fizetett egy hotelt az első hónapra, amíg nyugodtan találok egy rendes albérletet. Mindent elölről felépíteni: új munkahely a feleségemnek, lakás, biztosítás, banki dolgok, orvosok, autó… stb.

A nyelvnek semmi köze nem volt a némethez, egy saját dialektust beszélnek, gyakorlatilag minden második faluban más szavakat használnak (Ausztria más részén sem értik őket). Így megtanultunk a mi „Hochdeutsch”-unk mellé még egy másik nyelvet, amit persze sehol máshol nem tudunk használni...

Rengeteget kirándultunk, gyönyörű helyeken jártunk, amelyek valamelyest feledtették az 1200 km távolságot...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.