2019. július 19., péntek

AZ ADATHALÁSZ ÉS A TENGER - A HVG SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓJA

HVG ONLINE
Szerző: JAKUS IBOLYA
2019.07.18.


Le fogunk számolni önökkel – fenyegette meg a miniszterelnök az összefogást hirdető ellenzéket, melynek képviselői a kormánypártiak korrupciós ügyeit felhánytorgató bekiabálásokkal tiltakoztak a jogaikat korlátozó házszabály-revízió, valamint a fővárosi törvény módosítása ellen. A Budapesten nyerésre álló demokratákat elgáncsoló jogszabály arról rendelkezett, hogy a fővárosi képviselők körülbelül ötödét a kormány nevezi ki, így ha a választáson győz is az ellenzék, a kinevezettek garantálják a közgyűlésben a kormánypárti többséget, és leszavazzák az ellenzék polgármesterjelöltjét. Oszt jónapot!

Az utóbbi beköpés persze valójában nem hangzott el, hiszen, mint Szellem rovatunkban felidézzük, mindez 1924-ben, Bethlen István kétharmados kormányzása idején történt. De akár ma is megtörténhet, azzal a különbséggel, hogy mostanság sokkal szaftosabb ügyeket lehetne a kormány orra alá dörgölni – mindhiába. Pimfli lakáspanama helyett kastélypanamát, holmi repceügy helyett kikötőügyet és bányaügyet.

Újabban ráadásul már nemcsak balatoni, hanem tengeri kikötőben, és nem csupán kőbányában, hanem aranybányával felérő adatbányában nyomulnak a fiúk – mindkét fejleményről részletesen beszámolunk lapunkban. Címlapsztorinkban a NER-oligarchák idei legnagyobb és legtitokzatosabb tranzakciójának eredtünk a nyomába, melynek során a Magyar Telekomtól a Jászai Gellért–Mészáros Lőrinc-duó által ellenőrzött 4iG-hez került a vevőnél sokszor nagyobb T-Systems. Az annektálással olyan informatikai szupervállalat jön létre, ami az állami intézmények, hivatalok, nagyvállalatok, bankok, önkormányzatok szolgáltatójaként egyszerre jelent biztos bevételt és irgalmatlan mennyiségű adatot; ez a cég felel történetesen a választási informatikai rendszerben kezelt adatok és szolgáltatások biztonságáért is.

Erre Orwell is biztosan csettintene, az viszont inkább Rejtő Jenő tollára kívánkozna, hogy a magyar kormány miért vásárolt Triesztben egy kikötőnek szánt területet – mindössze 300 méteres partszakasszal.

Ami legfeljebb arra alkalmas, hogy egy ellopott cirkáló lehorgonyozzon mellette,


esetleg arra, hogy tengerhajózási miniszteri biztosi címet, ne adj' isten, ellentengernagyi rangot lehessen rá hivatkozva osztogatni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.