2019. július 3., szerda

BISMARCK BEÁJULNA

444.HU
Szerző: MAGYARI PÉTER
2019.07.03.


Ha a modern német nagyhatalmi törekvések atyjának, Otto von Bismarcknak valaki elmondta volna a halálos ágyán, hogy majd 121 év múlva összeülnek Európa miniszterelnökei, hogy új főnököt válasszanak az összeurópai közigazgatásnak, és azok éjt-nappallá téve addig vitatkoznak, amíg a német hadsereg vezetőjét emelik pajzsukra, akkor valószínűleg nyugodtan indult volna a másvilágba. 

A helyzet persze nem olyan egyszerű, mint az 1898-as füllel értelmezhető lett volna. Mégis szimbolikus erejű, hogy a német hadügyminiszter lesz várhatóan az Európai Bizottság következő elnöke, mert ez is mutatja, hogy a berlini kormány Európa legerősebb politikai szervezete.

Még akkor is ez a tanulság, ha ehhez az eredményhez Angela Merkel német kancellárnak valami egészen elképesztő produkciót kellett bemutatnia, mert három napon át azt adta elő, hogy ő nem német jelöltet akar, és nem is feltétlenül a saját pártjából valót. Hogy mást ne mondjunk, úgy lett Ursula von der Leyen német hadügyminiszterből bizottsági elnökjelölt, hogy a beszámolók szerint Merkel volt az egyetlen, aki nem rá szavazott, hanem finoman tartózkodott.

Hogy ez egy óriási színjáték része volt-e, vagy tényleg minden sokkal esetlegesebben alakult, mint az ránézésre hihető, az talán soha nem derül ki. Érdekes lesz még, hogy az Európai Parlament hajlandó lesz-e megszavazni Leyent, méltányolva a vasárnap estétől kedd késő délutánig tartó monstre tárgyalássorozatot, amit a tagállamok vezetői bemutattak. Hamarosan kiderül, viszont addig is érdemes átvenni, mennyi csavar volt ebben a történetben már eddig is. 

Az egyetlen miniszter, aki 2005 óta Merkellel van

Érdemes rögzíteni hamar: Ursula von der Leyen az egyetlen politikus, aki Angela Merkel 2005-ben kezdődött kancellársága óta mindig miniszter volt Berlinben, és 2010-ben Merkel őt akarta államfőnek is megtenni, de ez nem jött össze. A 2013 óta hadügyminiszterként dolgozó Leyen a CDU liberális-balszárnyához tartozik, és ilyen értelemben sokkal közelebb áll Merkel politikai nézeteihez, mint a kancellár által hivatalosan több mint fél éve preferált Manfred Weber, a bajor CSU politikusa...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.