2019. július 3., szerda

EGY MEGYÉNYI EMBER ELLÁTÁSBIZTONSÁGA KERÜLT VESZÉLYBE - DURVUL A LABORHELYZET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DANÓ ANNA
2019.07.03.


Miután az állam már nem tudja biztosítani a Veszprém megyei kórházaknak a mikrobiológiai vizsgálatokat, egy forrásunk szerint Budapestre utaztatják a tenyészeteket.

Az Országos Tisztifőorvos nem aggódik, szerinte a Veszprém megyei kórházak mindegyike szerződést kötött működési engedéllyel rendelkező szolgáltatóval a klinikai mikrobiológiai laboratóriumi vizsgálatok elvégzésére, az ellátás folyamatos – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ lapunkhoz eljuttatott közleményéből. Az szervezettől azután kérdeztük meg újra, mit tesznek a betegbiztonság helyreállításáért, hogy hétfőn megírtuk július elsejétől már nem vizsgálja a kórházak baktériumtenyészeteit a Veszprém megyei kormányhivatal laborja. Ott ugyanis többen felmondtak, emiatt pedig nem maradt kapacitás a labornak a kórházakra. Helyettük a kórházfenntartó egy magáncéget ajánlott a saját intézményeinek. Hétfő este az RTL híradónak a kormányhivatal mikrobiológiai laborjának egyik munkatársa telefonon megerősítette: működnek továbbra is, de csak a szakrendelőktől vállalnak feladatot, a kórházak mintáit keddtől már valóban nem vizsgálják. Erről a megyei kormányhivatal kedd reggel levélben is értesítette az érintett kórházakat. Egyebek mellett azt írták: a jövőben a napi antibiotikum rezisztencia, a kórházi hasmenéses járvány adatokat már az új szolgáltatótól kérjék. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központtól arra nem kaptunk választ, hogy mely szolgáltatóval szerződtek az intézmények. Azt viszont megtudtuk: egy újabb körlevélben a kórház-fenntartó azt kérte, kedd délelőtt tízig kellett nyilatkozniuk az érintett intézményvezetőknek arról, hogy a változással mennyivel kerül majd többe a szolgáltatás. 

Az Újratervezés, egy jobb orvosi kamaráért nevű csoport kevésbé nyugodt, mint a járványbiztonságért felelős tiszti főorvos. Kedd reggeli közleményükben azonnali hatósági intézkedéseket sürgettek. Lovas András intenzív terápiás orvos, a csoport egyik tagja lapunknak azt mondta: az is közbotrány, ha egy kórházban leszakad a plafon, ám ezúttal egy megyényi ember ellátásbiztonsága került veszélybe. Őket a tisztfőorvos közlése sem nyugtatja meg, hiszen továbbra sem tudni, hogy hol és milyen kapacitásokkal végzik el a vizsgálatokat. Ugyanebben a csoportban egyikük úgy értesült, hogy Budapestre viszik a mintákat. Szakemberek nem feltétlen tartják ezt megnyugtatónak, magyarázatként arról beszéltek, hogy az sem mindegy, milyen távolságra kell eljuttatni a baktérium-tenyészeteket. Azok között ugyanis van olyan, amelyik akár már néhány óra alatt annyira megváltozhat, hogy nem nyerhető belőle valós eredmény...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.