2019. július 3., szerda

KULTÚRHARC ÉS HEGEMÓNIA: ÍGY SZORÍTOTTÁK KI A SZLOVÁK KÖZSZOLGÁLATI PÁTRIA RÁDIÓ SÁTRÁT A GOMBASZÖGI NYÁRI TÁBORBÓL

ÁTLÁTSZÓ / DO TOHO BLOG
Szerző: BŐTÖS BOTOND
2019.07.03.


Erősödik a kultúrharc nemcsak Magyarországon, de a határon túli közösségekben is. A nyári hónapokban erre kiváló lehetőséget nyújtanak a különböző fesztiválok. Amíg Magyarországon történelemhamisító klipekkel manipulálták a fesztiválozókat, addig Szlovákiában nem engedik a politikailag másképp gondolkodó előadókat a magyarországi állampolgárok befizetett adójából is működő táborba.

Békeidőben egy közéleti-kulturális nyári táborszervező néhány nappal a rendezvény megnyitása előtt már csak azzal foglalkozik, hogy lesz-e az étlapon vegaburger is a szalonnás-tükörtojásos verzió mellett, egy magyar nyelvű kisebbségi rádió igazgatója pedig a demokratikus rendszerváltás közelgő harminc éves évfordulójára készíti el tematikus programfolyamát.

Az elmúlt napokban nemcsak az időjárás vált különösen forróvá a Kárpát-medencében. A szlovákiai magyar közéletben napok óta folyik a találgatás, vajon mi lehet az oka, hogy a szlovákiai közszolgálati Pátria Rádió idén nem kap lehetőséget a Gombaszögi Nyári Táborban, hogy felállíthassa sátrát, amelyben a rádió által meghívott vendégek fejtették volna ki szabadon véleményüket közéleti ügyekben.

Történetünk két főszereplője a tábor szervezője, a Sine Metu civil szervezet vezetője és a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) politikusa, Orosz Örs, valamint Lovász Attila, a Pátria Rádió és a Szlovák Televízió Magyar Szerkesztőségének az igazgatója...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.