2019. július 5., péntek

ELFOGYOTT AZ UNESCO TÜRELME MAGYARORSZÁGGAL SZEMBEN, VESZÉLYBEN BUDAPEST VILÁGÖRÖKSÉGI CÍME

ÁTLÁTSZÓ / MŰEMLÉKVÉDELEM
Szerző: Átlátszó
2019.07.05.


Ma kora délután jóváhagyta az UNESCO Világörökség Bizottság a Magyarországra vonatkozó szigorú határozatot. A szervezet éves, idén Bakuban tartott találkozóján készült el az a ma megszavazott anyag, melyben az 1987 óta nemzetközileg védett budapesti helyszín kapcsán belengetik a világörökségi “veszélyeztetettségi listára” helyezését, mely után a következő lépés már a világörökségi cím elvétele lehet. Hogy hogyan alakult ki az évek során a mostani vészhelyzet a magyarországi világörökség terén, s hogy a cím elvétele miért lenne rossz Magyarországnak, arról egy, a műemlékvédelmet jól ismerő forrásunk tanulmányát a napokban közöltük.

A ma elfogadott tervezet alapján fél évet kapott a magyar kormány, hogy valamennyire rendet csináljon a budapesti világörökségi helyszínek kapcsán. Ha ez nem sikerül, és a jövő év február 1-ig leadandó beszámolót nem találja kielégítőnek a nemzetközi szervezet, akkor a budapesti helyszín felkerül a veszélyeztetett örökségi listára.

A magyar kormány ugyanis hosszú ideje nem teljesíti az UNESCO által a megelőző években a kormánynak eljuttatott ajánlásaiban foglaltakat többek között a Városliget és a Budai Vár nagyszabású építkezései, valamint az egész magyarországi műemlékvédelmi gyakorlat kapcsán. A szervezet legfrissebb panaszait az áprilisi UNESCO-misszió látogatása alapján tapasztaltakról készítette, s ezt két napja nyilvánosságra hozta...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.