2019. július 13., szombat

„ERŐS FIGYELMEZTETÉS ORBÁNÉKNAK”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2019.07.13.


Csak akkor szabad megbüntetni egy uniós tagállamot, ha a kormánya szándékosan és szisztematikusan aláássa az EU működését - mondta Romano Prodi volt olasz miniszterelnök, az Európai Bizottság korábbi elnöke.

Miközben ez az interjú készül, az Európai Parlamentben éppen a szakbizottságok vezető tisztségviselőiről szavaznak. A szociáldemokrata, a liberális és a zöld frakció is előre jelezte, hogy a Fidesz jelöltjeit nem fogja támogatni. (Végül Deutsch Tamást és Gál Kingát megválasztották, Hidvéghi Balázs, Trócsányi László és Bocskor Andrea esetében elhalasztották a szavazást.) Mit gondol erről? 

Nem lep meg. Ha valaki háborút hirdet az EU ellen, ha mindenkit ellenségként kezel, aki másképp gondolkodik, mint ő, az számoljon ezzel. Ez természetes reakció volt. Orbán Viktor Trócsányi Lászlót jelöli majd magyar uniós biztosnak.

Egyre több helyről hallani viszont, hogy az Európai Parlament elkaszálja majd a megválasztását a magyar kormány politikája miatt. Ezt helyesnek tartja? 

Nem ismerem Trócsányi Lászlót, nem tudom, mennyire alkalmas a kijelölt feladatra, így a személyéről nem ítélkeznék. De megtörtént ez már máskor, más biztosjelöltekkel is. Ez a Parlament kezében az egyik legerősebb fegyver és természetes, hogy néha meg akarja mutatni az erejét. 

A szociáldemokrata frakciónak feltételül kellene szabnia az Európai Néppárt támogatásához a Fidesz pártcsaládból való kizárását? 

Ez mindig nehéz kérdés. Azt lehet tudni, hogy a néppártban is megvan a szándék, hogy fenntartsa a kommunikációt a Fidesszel, és a párttagság felfüggesztése komoly döntés, erős figyelmeztetés Orbán Viktoréknak. Várjuk meg, hogyan viselkednek majd egy ilyen helyzetben.

A Fidesszel és a magyar kormánnyal kapcsolatban mindig felmerül: a büntetés a megfelelő eszköz, vagy mindenképpen fenn kell tartani valamilyen párbeszédet. Ön bizottsági elnökként milyen politikát követne? 

Én mindig is nagyon szigorú voltam az elveimet illetően, de nagyon pragmatikus a gyakorlatban. Az EU-t így lehet fenntartani és ez a minden fölött álló hosszú távú érdek. Ez egy nagy család lett mára, nagyon sokféle taggal és mindenkinek türelemre van szüksége. Amikor én voltam az Európai Bizottság elnöke, Ausztriában a szélsőjobboldal részvételével alakult kormány. Akkor is felmerült, hogy alkalmazzunk szankciókat Ausztriával szemben, de én ezt erősen elleneztem. Mindig azt mondom, nézzük meg, egy adott tagállam kormánya mit tesz, aztán ítéljünk. Ha egy kabinet szándékosan és szisztematikusan aláássa az EU működését, lépni kell. De csak ekkor...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.