2019. július 13., szombat

SZÁMOLATLANUL ÖNTIK A PÉNZT A HATÁRRA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MARKOTAY CSABA
2019.07.13.


Milliárdos-tízmilliárdos tételekben döntenek a határvédelmi kiadásokról a közbeszerzés és a nyilvánosság megkerülésével. A minősített adatok miatt lehetetlen pontosan látni, hogy a kormány mennyiért védi meg az országot az alig érkező migránsoktól.

Információink szerint két hét alatt több mint kéttucatnyi alkalommal döntött különböző, a határvédelemmel kapcsolatos beszerzésekről a parlament honvédelmi és rendészeti, valamint a nemzetbiztonsági bizottsága. Vagyis mintegy 25 ilyen határozat született rövid idő alatt. Ezek mindegyike milliárdos-tízmilliárdos tétel, de a részletek minősített adatok, azaz nem ismerhető meg, hogy a rengeteg pénzt pontosan mire és milyen feltételek mellett költi el a kormány. Az is rejtve marad, hogy a kabinet mely cégektől, valamint milyen értékben szerez be eszközöket. Minderre a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet ad lehetőséget, amelyet – bár a jogszabályi feltételei nem teljesülnek – 2015 óta rendszeresen meghosszabbít a kormány. Így a közbeszerzést megkerülve, meghívásos eljárásban öntik a pénzt a határvédelemre, miközben migránsok alig érkeznek. 

Laktanyafelújítás, eszközbeszerzés, gépjárművek vásárlása, fegyverek és ruhák beszerzése – csak néhány azon elemek közül, amelyek beletartozhatnak ebbe a körbe. - Lényegében minden, ami szembe jön – fogalmazott egyik forrásunk azzal kapcsolatban, hogy milyen elemei lehetnek a beszerzéseknek. A döntést mindig zárt ülésen hozzák meg, majd a megbízások lezárása után kizárólag a bizottság tagjai kapnak némi információt, a közvéleményt teljesen kizárják a folyamatból.

Azt sem tudni, hogy ezeket az eszközöket csak a határrendészeti állománynak biztosítják-e, vagy ezen az úton – a közbeszerzés kikerülésével – kerülnek felszerelések a rendőri állomány más egységeihez is, azaz nem egyértelmű, hogy a beszerzett eszközök valóban csak a határvédelmet segítik-e. A folyamatban részt vevőknek minden bizonnyal megéri a dolog, és nem kell tartani attól, hogy a sajtó esetleg kérdéseket tesz fel arról, hogy ez vagy az a tétel miért ennyi...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.