2019. július 18., csütörtök

HADHÁZY: FANTOM HADILOGISZTIKAI KÖZPONT SZERENCSEN EU-S PÉNZBŐL

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2019.07.17.


Még az EU-Ügyészség aláírásgyűjtése alatt egy szerencsi polgár figyelmeztetett arra, hogy “papíron” van náluk egy katonai logisztikai központ, ami elvileg EU támogatásból “épült”, de valójában nem létezik. Úgy fest, igazat beszélt – mondta el szokásos Korrupcióinfóján Hadházy Ákos (független) országgyűlési képviselő.

A politikus kutakodásai szerint valóban kifizettek közel félmilliárd uniós pénzt a „Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen” címen. Az elnyert összeg egyébként több mint 950 millió forint volt még 2014-ben.

Hadházy vette a fáradtságot és megnézte a helyszínt, ahol a logisztikai központnak lennie kellene, csakhogy semmi nincs ott. Illetve van: egy jókora dzsindzsás és kb. 10 kaptárnyi méh.

Tehát vagy a vasúti átrakodó állomás („intermodális logisztikai központ”) tűnt el, vagy a pénz, amit a magyar állam az EU-adófizetők pénzéből kiadott. „Én a másodikra tippelek” – mondta a politikus.
Nem sokat találni a neten sem a logisztikai központról, sem a nyertes Licet ’95 Kft. tevékenységéről. Az biztos, hogy Szerencs Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájában számoltak ezzel a központtal, 2016-2017 évben megvalósulóként feltüntetve.

A projektleírásban egyébként az szerepel, hogy ennek a logisztikai központnak 2015 november végén el kellett volna készülnie. A tényleges befejezés idejéről viszont “nincs adat”. A teljes támogatási összeget sem fizették ki a cégnek, 951 millió 518 ezer forintból azonban 447.786.550 forintot megkaptak, felét előlegként, felét számlák alapján.

Ehhez képest figyelemreméltó, hogy 2018-ban még 2017-hez képest is alacsonyabb lett az árbevétele a cégnek, mindössze 13 millió. Befektetett eszközeinek az értéke nem éri el az 1 millió forintot, nyoma sincs tehát annak, hogy értékes ingatlannal gazdagodott volna a cég (persze a szerencsi dzsindzsásban sincs nyoma). A cég főtevékenysége amúgy üzletviteli tanácsadás.

A Licet ’95 Kft. 1995-ös alapítása óta a miskolci Nyíri-család érdekeltsége, jelenleg ügyvezetője és egyetlen tulajdonosa Nyiri Zsolt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.