2019. július 15., hétfő

HARAPNI LEHET A BÜDÖSET A HORVÁT SZENNYVÍZISZAPOT TÁROLÓ MAGYAR BÁNYA KÖRNYÉKÉN

24.HU
Szerző: VITÉZ F. IBOLYA
2019.07.15.


Székesfehérváron jártunk, ahová fél Horvátország szennyvíziszapját szállítják. A környéken a szagok kellemetlenek, az önkormányzat meg már nem olyan harcias, mint amikor kirobbant az ügy. Az engedélyeztetési eljárásról keveset tudni, az illetékes környezetvédelmi szakemberek állítják: minden rendben a szennyvíziszapot tároló bánya környékén. Üzleti oldalon meg egészen biztos, hogy minden rendben, hiszen nagyjából ötven százalékos profittal dolgozik a horvát szennyvíziszapot is fogadó Fehérvári Téglaipari Kft.

Harapni lehetett a büdöset Székesfehérvárról Zámoly felé menet felhúzott ablakok mellett is,

de 34 fokos hőségben nem reteszelhetjük el a szellőzőnyílást, különben megfulladunk. A helyiek valahová a kibírhatatlan és a kellemetlen közé teszik a szaghatást, aminek mértéke nagyban függ a széliránytól. Mi éppen telibe kaptuk. Orgonaillatot persze nem várhattunk, hiszen itt, a Gombócleső-hegyi agyagbányában évi több tízezer tonna szennyvíziszapot fogad a Fehérvári Téglaipari Kft. Ez az anyag végeredményben a WC-k, és mosogatók lefolyóinak esszenciája.

Székesfehérváron 27 éve a téglagyári cég nyeli el a helyi kommunális hulladékot. Sokkal cudarabb volt a világ a nyolcvanas évekig, hiszen addig a kubikgödrökbe került az anyag, talajszigetelés nélkül, éppen hogy lefedve 20-30 centiméter talajréteggel. A rothadó fehérjékből felszabaduló gázokból máig jut az Aldi-Tesco-Metro környékének – ecsetelte a máig ható következményeket Horváth Sándor, a Fehérvári Téglaipari Kft. tulajdonosa, aki 1970 óta a téglaipari bizniszben, illetve a hulladékfeldolgozásban mozog. Ehhez képest nagy ugrás volt, amikor a hulladékot már csak a városon kívülre, a Gombócleső-hegyi bányagödörbe szállíthatták. Nincs újdonság tehát abban, hogy a helyi szennyvíziszapot ez a telep fogadja, de más dimenzióba került a 20 hektáros agyaggödör attól, hogy nemrég nyilvánosságra került: itt tüntetik el fél Horvátország szennyvíziszapját...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.