2019. július 29., hétfő

KEVESEK BŐSÉGBEN LAKOMÁZNAK, MIKÖZBEN TÚL SOKAKNAK MÉG AZ ÉLETBEN MARADÁSHOZ SINCS KENYERÜK

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: TUKORÁNÉ KÁDÁR IBOLYA
2019.07.29.


„A jogtalanság a szegénység perverz gyökere. A szegények kiáltása minden nappal erősödik, mégis minden nappal kevésbé hallatszik. Napról napra erősebb az a kiáltás, mégis napról napra kevésbé hallatszik, mert elnyomja a kevés gazdag lármája, akik egyre kevesebben vannak és egyre gazdagabbak.” (Ferenc pápa)

A Kéretlen Figyelem Debreceni Nők Közéleti Egyesülete és a Segíts a rászorulókon facebook csoport július 28.-án, a hónap utolsó vasárnapján, Debrecenben, a Petőfi térre ismét vendégségbe hívta a városban élő szegényeket, a közmunkából tengődő családokat, a magukra maradt kisnyugdíjasokat, a fedél nélkül élő felebarátainkat. Kis csapatunk igyekezett – ha csak pár órára is – szebbé tenni a térre érkezőknek a vasárnapját. A gyerkőcöknek és szüleiknek fagyival is kedveskedtünk. A nagy meleg miatt hűtött ásványvizet is vittünk, jól is esett a hideg víz az embereknek.

A tegnapi óriási eső után vasárnap már a nagy melegben, a sorban – mint eddig mindig – most is sokan álltak. Kisnyugdíjasok, utcán élők, gyermekes családok. Többségük már visszatérő vendég, tudják, minden hónap végén számíthatnak ránk. Miközben várakoznak, sokan panaszkodnak arra, hogy alacsony a nyugdíj, hónap végére már gyógyszerre sem telik. A hajléktalanok a melegben a hűvöset keresik, sokuk számára a Nagyerdő a menedék. A városban ilyenkor még napközben sem jutnak sem vízhez, sem tisztálkodási lehetőséghez. Kitaszítottnak, megvetettnek érzik magukat, úgy gondolják, a hivatalok nyűgnek tekintik őket. Nem igazán értik, hogy miért nem működik egy olyan gazdag városban, mint Debrecen, az év minden napján a szociális ellátórendszer. Miért kell itt a cívis városban – is – hétvégeken, vagy a többnapos ünnepek alatt nélkülözni azoknak, akik a kopottas asztalukra – ha van egyáltalán – sokszor még kenyeret sem tudnak kitenni. Bármilyen hihetetlen – mondta egyikük -, a „csóró” éhes akkor is, amikor az ingyenkonyhák zárva tartanak. Vajon miért nem gondolnak erre azok, akik tehetnének azért, hogy az országban mind kevesebb legyen az éhező ember?
...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.