2019. július 29., hétfő

BOD PÉTER ÁKOS: A JÖVŐ MEGGYILKOLÁSA

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / SZÉNÁSI SÁNDOR
2019.07.29.




Becslések szerint évente mintegy 80 milliárd forint extraprofit jut a NER-lovagoknak, tehát az Orbán-családnak, illetve az ő szűk körének. Ez úgy értendő, hogy a különböző cégek normálisnak mondható piaci nyereségén kívül jutnak még nagyjából ennyi pénzhez a kegyeltek. Magyarul: kaszálnak. Közbeszerzéseken, pályázatokon, mindenütt, ahol az államnak beleszólása van. Persze ez a 80 milliárd nem pontos szám, inkább csak nagyságrendet jelez – mondja Bod Péter Ákos közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank korábbi elnöke.

Mi ezzel a gond, azon túl, hogy igazságtalan?

Például az, hogy ez a pénz, amely a kiválasztottakhoz jut, valahonnan hiányzik. Miután állami megrendelésekről, így az adófizetők pénzéről van szó, amit mondjuk egészségügyre, oktatásra kellene fordítani. Tulajdonképpen a politika kegyeltjei mások kárára gazdagodnak.

Azonban Bod Péter Ákos szerint ennél is nagyobb a veszély: a rendszer a jövőt gyilkolja meg. Bármelyik csókos kinézhet magának akár egy óriási céget is, azt megvásárolhatja, de nyilvánvalóan nem tudja hatékonyak működtetni. Nem abból gazdagodott meg ugyanis, hogy tehetségesebb, szorgalmasabb, ügyesebb volt a versenytársainál, hanem egész másból. Ez a mentalitás az egész gazdaságot rombolja. A másik nagy veszély pedig az, hogy borzalmas mintát ad a fiatalságnak. Ha beállnak a sorba, akkor juthatnak valamire, ha nem, akkor nem. További veszély, hogy ez a rendszer nem csak állami szinten működik, hanem helyi szinten is. Egy városi, kisvárosi, falusi kiskirály is kialakíthatja a saját birodalmát, és ezzel teljes a rendszer.

Nem véletlen, hogy a Fidesz-rendszert két réteg támogatja igazán: a leggazdagabbak és a kiszolgáltatott szegények.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.