2019. július 2., kedd

KIEMELIK A CSALÁDJUKBÓL, MAJD ROSSZABB KÖRÜLMÉNYEK KÖZÉ KERÜLNEK A GYEREKEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2019.07.02.


A gyermekotthon szomszédságában lakók azt állítják, a gondozottak egy része az utcán tölti a nyarat, 8-10 éves gyerekek közterületen dohányoznak, hangoskodnak, káromkodnak.

Súlyos rendezetlenség és „lelakottság” jellemzi a Bólyai Gyermekotthoni Központ budapesti Esze Tamás Gyermekotthonát, a munkaerőhiány is gondot jelent – állapította meg egyik legutóbbi jelentésében az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az otthonban egy panaszbeadvány után indítottak vizsgálatot, amelyet a gyermekotthon szomszédságában lakók nyújtottak be. Állításuk szerint a gondozottak egy része az utcán tölti a nyarat, 8-10 éves gyerekek közterületen dohányoznak, hangoskodnak, káromkodnak. 

A helyszíni vizsgálat szerint az intézmény több helyisége – mint például a mosókonyha, a „pszichoszoba”, a tavaly beázott és azóta sem helyreállított csoportszoba - rendezetlen, a sportpálya és az udvar sem az otthonosság érzetét sugározza. A nevelői szobában a gyógyszeres szekrény nem volt kulcsra zárva, az orvosságok pedig – köztük antipszichotikum is – könnyen hozzáférhetők. A konyhában lejárt szavatosságú élelmiszereket is találtak. 

A fiúcsoportban 16, a lánycsoportban 10 fiatalt gondoznak. Az engedélyezett álláshelyek száma 28, a vizsgálat idején ebből 16 volt betöltött. A folyamatos hirdetések ellenére az üres álláshelyeket tartósan nem tudják betölteni, különösen szakdolgozókból van nagy hiány. 

Az ombudsmani hivatal szerint az otthon lepusztultsága és a dolgozók akut létszámhiánya súlyos visszásságot okoznak. A jelentésben arra is felhívták a figyelmet: nem ez az első eset, hogy hasonlókat tapasztalnak. Nemrég az Emberi Erőforrások Minisztériuma Zalaegerszegi Gyermekotthonában és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Gyermekvédelmi Központ és Szakszolgálatnál is számos szabálytalanságot találtak...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.