2019. július 2., kedd

KIVÁLTSÁGOSOK A JÁRDÁN

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: GADÓ GÁBOR
2019.06.28.


Nincs nyomor, nincsenek hajléktalanok! – mutat körbe az országon a kormány. És valóban: a járdán, az aluljáróban a hajléktalanok helyén megannyi elkövető (bűnismétlő tettes) fekszik.

„Jogos a gyanú: mi van, ha mégis ember?”
(Térey János)


Aki itt él – hirdeti a Fidesz–KDNP-koalíció –, köteles előmozdítani a nemzeti együttműködés rendszerének (NER) a sikerét. Vannak persze, akiktől nem várható jelentősebb teljesítmény, ők azok, akik jellemzően saját lakhatásukról sem képesek gondoskodni. Ám ezek az emberek sem vonhatják ki magukat – az Alaptörvény O) cikke alapján – az állami és közösségi feladatok ellátásából. El kell fogadniuk azt is, hogy nincstelenségük nem szolgálhat jogcímként olyan életvitelhez, ami másokban feszengést, zavart, esetenként undort kelthet. A NER azt kéri tőlük, vegyék igénybe az ellátórendszer kínálta lehetőségeket, és csak a föltétlenül szükséges időre, és akkor is jóformán észrevétlenül mutatkozzanak a települések nyilvános terein. Nagyobb csomagot ne tartsanak eközben maguknál, és tartózkodjanak az alvás, a tisztálkodás, valamint az étkezés visszatetsző szokásaitól. A civilizált világban való tartós, életvitelszerű jelenlétük – a „közterület közcélú használatának védelme” érdekében – tiltott magatartásnak számít: közmunkával vagy elzárással büntethetők azok, akik nyomorukat kiváltságként élik meg.

Valahogy így mutatná be egy NER-hivatalnok az érdeklődő marslakóknak a hajléktalanokra vonatkozó követelményeket. De vajon miként magyarázná el mindezt a jogállami eszmék iránt nyitott hazai választóknak? És mivel indokolható, hogy a Fidesz vezette kormány ekkora jelentőséget tulajdonít a nélkülözők látóterünkből való kiszorításának, miért módosították emiatt két alkalommal is, 2013‑ban és 2018-ban, az Alaptörvényt? Az sem látszik felesleges kérdésnek, hogy a kormánykoalíció szerint „mire elég”, ha az Alaptörvény kifejezetten előírja azt, ami máskülönben, egy „egyszerű” törvényben Alaptörvény-ellenes lenne. Még fontosabb annak a tisztázása, hogy az orbáni autokráciában a fedél nélkül élők mit követelhetnek államuktól, és velük szemben az államhatalom milyen elvárásokat támaszthat...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.