2019. július 5., péntek

KISBEFEKTETŐK KIZÁRVA! - MÉG CSAK ELMÉLETI A KÖTVÉNYKERESKEDÉSI PLATFORM

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.07.05.


A kisbefektetők legfeljebb különböző alapokat vásárolva juthatnak hozzá majd a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által elindított kötvényprogram papírjaihoz. Kérdés persze, hogy ez az egész mennyire szól valójában vállalati finanszírozásról és hozamról.

XBond néven új kereskedési platformot hozott létre július 1-jével a Budapesti Értéktőzsde, amelytől a hazai vállalati kötvénypiac fellendülését várják. A platform ma még csak elméletben létezik: az MNB által elindított Növekedési Kötvényprogram keretében kibocsátandó papírok bevezetését várja. A bevezetési feltételek lényegében megfelelnek az MNB által a programban résztvevők számára meghatározottaknak. A regisztrálható értékpapírok minimális névértéke 100 000 euró vagy annak megfelelő egyéb deviza. Lakossági befektetők részvételére – jegyzi meg a BÉT – így elsősorban befektetési alapokon, pénztárakon, biztosítókon keresztül lesz majd lehetőség.

A leendő kibocsátók a klasszikus szabályozott piachoz képest sok kedvezménnyel vezethetik majd be papírjaikat az új platformra: az első másfél évben 50 százalékkal mérsékelt költségek mellett nem kell tájékoztatót közzétenni, hanem elég egy információs dokumentum, és nem kötelező az egyébként az EU által is előírt nemzetközi IFRS számviteli szabályok alkalmazása...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.