2019. július 5., péntek

KÜLFÖLDIKÉNT NÉMETORSZÁGBAN – ELŐNYÖK ÉS HÁTRÁNYOK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.07.05.


Németország rengeteg magyarnak ad otthont és a jövőben is az egyik legfontosabb célország marad. Ennek megfelelően elég sok történetet olvashattatok már itt onnan, ám én kíváncsi voltam arra, mások milyennek látják a németeket. Úgyhogy ma egy ilyen összeállítás következik, kíváncsi leszek, mennyire lesz összhangban a magyar tapasztalatokkal.

„Két Brémában töltött év után már látom a németországi élet előnyeit és hátrányait is. Szinte minden attól függ, hogy TE mekkora erőfeszítéssel próbálsz beilleszkedni a német társadalomba, ami őszintén szólva elég nehéz ügy tud lenni.

Német párom van és egy olyan nemzetközi masters program keretében élek itt, ahol a hallgatók több mint fele német – mindkettő sokat segített abban, hogy otthon érezzem magam Németországban. Ugyanakkor a tanulmányaim annyira lefoglaltak, hogy kevés időm és energiám maradt igazán elsajátítani a nyelvet.

Ami gondot jelent.

Nyelvtudás

A helyzet az, hogy bár sok német beszél angolul, akadnak, akik erre egyszerűen nem hajlandóak. Talán részben azért, mert félnek a hibázástól, részben azért, mert sokakban él a „Németországban beszéljünk németül” elv.

Ez néha eléggé elidegeníti a embert, frusztráló is lehet, különösen ha az ember ügyet intéz és mondjuk a bevándorlási hivatalban az ügyintéző nem hajlandó angolul megszólalni, akkor sem, ha tud.

Szerencsére a doktori programom után több időm maradt a nyelvtanulásra, ami nagyon sokat segített a beilleszkedésben.

Beilleszkedés

Ami az embereket illeti, a németek szeretnek egyenesen a tárgyra térni és nem különösebben kedvelik a fecsegést (sokáig éltem az Egyesült Államokban, ahol a „small talk” fejlesztendő képesség).

Ez persze azt is jelenti, hogy a németek általában azt teszik, amit mondanak, így jórészt megbízhatók.

Azt ugyanakkor sokszor furcsának találom, hogy a többség betartja a legtöbb szabályt, például akkor sem mennek át a piroson, amikor közel s távol sincs egyetlen jármű sem. Mindezt persze a külföldiektől is elvárják.

Barátkozni nem könnyű, mert nehezen engednek be idegent a legbelső köreikbe, ami miatt barátságtalannak tűnhetnek. Viszont ha egyszer befogadnak, akkor nagyon figyelnek rá és az életük része leszel.

Dolgok, amiket szeretek Németországban

Tömegközlekedés

Kerékpáros közlekedés

Fantasztikus, sokféle sör

Tisztaság

Rend és tervezettség

A világ legtöbb részéhez képest biztonságos

Általában őszinte emberek

Étel – noha ezzel alighanem néhányan vitatkoznak

Összességében el tudom képzelni, hogy hosszú távon itt éljek.” (Mercedes, amerikai) ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.