2019. július 24., szerda

MAGYAR TROLLOK – OROSZ MÓDSZEREK

ÁTLÁTSZÓ / PCBLOG
Szerző: PCBLOG
2019.07.23.


Az elmúlt hét keszthelyi és szegedi eseteinek köszönhetően nagyobb figyelem irányult a magyar online térben működő, kormánypárti álláspontot támogató trollok aktivitására. A módszer lényege, hogy egyes ügyekben a kormánypárt által irányított média a trollok kommentjeire építkezve igyekszik lejáratni az ellenzékinek titulált civileket, vagy a valóban ellenzéki pártokat és politikusokat. Más esetekben pozitív üzenetek támogatására is alkalmasak ezek a kamuprofilok, akár külföldön is. A Fidesz ezúttal sem találta fel a spanyolviaszt, inkább a jól bevált orosz receptet követi.

Trollnak hívhatjuk az olyan valós személyek által kezelt internetes profilokat, amelyek célja a többi olvasó megzavarása, provokálása, illetve viták generálása. A trollok számos feladatra bevethetők: felhasználhatók egyes választói csoportok mobilizációjára vagy apolitizációjára, politikusok támogatására vagy lejáratására, a lakossági vélemények formálására, dezinformációs narratívák terjesztésére, valósnak tűnő, látszólag legitim álláspontokat ütköztető internetes párbeszédek megrendezésére – ahol az egyik hitelesnek beállított álláspont valójában egy hamis információkra épített narratíva. A trollok – és általában a központilag irányított dezinformációs gépezet – hatékonysága abban áll, hogy a rendszer kiépítése után már nagyon egyszerű és olcsó újabb és újabb feladatokra áthangolni a teljes apparátust.

Ismertetőjegyek: a lopott profilképtől az ipari mennyiségben előállított kommentig

A keszthelyi és a szegedi esetek jó példái a troll-módszer működésének. Keszthelyen a város utolsó szabadstrandja helyére tervezett kutyás élménypark ellen tüntetőket „agyhalottazó” profilokról derült ki, hogy sapkareklámban szereplő férfi vagy amerikai orvosnő képeivel felvértezett, hónapok óta építgetett hamis személyazonossággal szálltak be az online közéleti vitákba. A kommentjeik nem csak aláásni próbálták a tiltakozók hitelességét, de antagonisztikus diskurzust teremtenek, ami alkalmas lehet a helyieket eltántorítani a vitában való részvételtől is. A PestiSrácok újságírója később ezekre a kommentekre hivatkozva fejtette ki, hogy „a keszthelyiek” valójában a kormánypárti polgármester által támogatott élménypark mellett állnak.

Szegeden már a kormánypárt „független” jelöltjének támogatására és oldalának felfuttatására vetik be a kamuprofilokat. „Fantasztikus érzés, hogy ennyire sokan vagyunk” – írta ezekre a kommentekre hivatkozva a Fidesz által támogatott jelölt.

A magyar kormánypárt „külföldön” is alkalmazta már trollhadseregét. Emlékezetes például, hogy a Sargentini-jelentést követően elárasztották Judith Sargentini Facebook-oldalát a felháborodott kommentek, amelyekben a volt EP-képviselőt „Soros-kitartott ördögnek”, az Orbán-kormányt pedig a magyar nép egyöntetű választásának állították be. Ezekre, a többségében nem létező emberek által írt kommentekre hivatkozva írta meg az Origo, hogy „elemi erejű a felháborodás” Sargentini közösségi oldalán. A kommentek, illetve a kommentelő profilok számos, a trollokra jellemző vonást mutattak. Egyrészt több felhasználó is ugyanazt a magyar kormányt éltető kommentet másolta be a politikus oldalára, valamint a hosszabb kommentekben kibontakozó érvek is feltűnően hasonlóak voltak. Másrészt több gyanús profil is volt a Sargentini videója alá kommentelők között, például arckép nélküli profilképek vagy ismerősök nélküli profilok is nagy arányban fordultak elő a kommentelők között...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.