2019. július 10., szerda

MIÉRT VAN SZÜKSÉGE A NER-NEK A T-SYSTEMSRE?

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2019.07.10.


Gőzerővel zajlik az informatikai piac már elindított és a távközlési piac még csak tervezett központosítása. Ha a Jászai Gellért vezette és már eddig is rengeteg állami megbízást elnyerő 4iG valóban megszerzi a T-Systems nevű céget, egyre jobban körvonalazódik az új erőközpont, igaz problémák, megoldandó feladatok és üzleti ellenlábasok is bőven akadnak.

Fontos bejelentést tett ma a 4iG Nyrt. tőzsdei cég, az év végéig a Jászai Gellért vezette társaság megveheti a T-Systems nevű informatikai céget, a német hátterű Magyar Telekom it-részlegét. A tőzsde pozitívan fogadta a bejelentést, az érintett részvények drágulni kezdtek a hír nyomán. Érdekes módon korábban csak a 4iG volt felfüggesztve, a Magyar Telekommal lehetett kereskedni.

Felmerülhet a kérdés, hogy miért van szüksége a méretes informatikai cégre a NER-nek? Korábban a kérdést úgy is megfogalmazhattuk volna, hogy miért van szüksége erre a cégre a Mészáros Lőrinc-féle cégbirodalomnak, de az utóbbi időben láthatóan azt hangsúlyozza a csoport, hogy a 4iG már nem Mészáros Lőrinc, hanem kifejezetten Jászai Gellért felségterülete. Látni fogjuk, hogy ennek a különválasztásnak
- német belpolitikai oka
- és finanszírozási oka is lehet.

Visszatérve az alapvető kérdésre, a NER-nek azért van szüksége erre a társaságra, mert mindenre szüksége van, amely politikailag is érzékeny, nagy árbevételt generáló, ellátásbiztonsági, vagy sok állami megrendeléssel jellemezhető üzleti ágazat.

Márpedig Magyarországon nemcsak az energetika, az építőipar, a bankszektor, az élelmiszeripar ilyen, ahol már erős a politikai hátszéllel bíró vállalkozói kör, de ilyen a még csak megcélzott informatika, távközlés, reptér és a kiskereskedelem is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.