2019. július 10., szerda

„EBBŐL A FIDESZ NEM TUD JÓL KIJÖNNI”

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2019.07.10.


Újabb kényelmetlen népszavazás fenyegeti a kormányt. A Momentum és a Jobbik támogatja a kezdeményezést. Várhatóan így dönt majd az MSZP és a DK elnöksége is.

Kötelezően és rendszeresen vessék össze a vagyonnyilatkozatokban szereplő adatokat a hatósági nyilvántartásokkal – ezt akarja elérni Kassai Dániel volt LMP-s politikus, XVIII. kerületi önkormányzati képviselő népszavazási kezdeményezése. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) hitelesítette a kérdést. Az apropót aligha kell magyarázni: minden évben téma, hogy egyes politikusok mintha eltitkolnák vagyonuk egy részét a nyilvánosság elől. A gyanú különösen erős a fideszes kétharmad óta mesés gyarapodáson átment kormánypárti képviselők esetében. 

- Végre esély nyílik a régóta húzódó, szándékos törvényhozási mulasztás népszavazásos korrekciójára – így értékelte a fejleményeket Ligeti Miklós, a Transparency International Magyarország jogi igazgatója. Szerinte a vagyonnyilatkozati rendszer működőképességének az alfája és az ómegája a valódi ellenőrzés, a valódi nyilvánosság, és a valódi szankcionálás. A kezdőlépés az, hogy az állam hivatalból és automatikusan vesse össze a vagyonnyilatkozatokban foglalt állításokat a hiteles állami nyilvántartásokkal és az adóbevallásokkal. Így kiderül, ha valami kimaradt a leírásból, meg az is, ha a nyilatkozó adózott jövedelme nem fedezi a vagyonosodás adott évi mértékét. 

Ligeti Miklós szerint nemcsak a parlamenti képviselők, hanem a bírák, az ügyészek, az állami vállalatok vezetői és a polgármesterek, valamint minden érintett hozzátartozója vagyonnyilatkozatának nyilvánosnak kellene lennie. A hibás közlések pedig nem maradhatnának következmény nélkül: akár bűncselekmény is lehetne a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettség megsértése. Ligeti szerint ez a népszavazási kezdeményezés ezek nélkül is jó, fontos és előremutató. Ha sikeres lesz, tette hozzá, akkor a parlament köteles a népszavazás eredményének megfelelő törtvényt alkotni, amit három éven át nem vonhat vissza és nem írhat felül módosításokkal...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.