2019. július 1., hétfő

MINDEGY MI AZ, CSAK MI RENDEZHESSÜK MEG

444.HU
Szerző: haszanz
2019.07.01.


Ha lenne világbajnoka a világbajnokságok rendezésének, akkor Magyarország ott lenne a dobogón. A semmiből, de nagyon sok pénzért például foci, kézilabda, úszó, atlétikai, tornász vagy boksz-világbajnokságot rendező Katart egyelőre nehéz lenyomnunk, Orbán Viktor szerint például a foci-vb az egyetlen, amit mi nem tudnánk megrendezni. Ahhoz darabra meglennének a stadionokkal, de nagyobbak kellenének, miközben a mostaniak kihasználtsága is botrányos, a működtetésük pedig anyagilag óriási bukás. 

Csak az idén több mint 120 nemzetközi sporteseményt látunk vendégül (amiben persze van olyan is, mint a szenior I tíztánc-világbajnokság). Ez alapján úgy tűnhet, hogy valódi sportnemzet vagyunk, csak annyi időre megszakítva az edzéseket és versenyeket, amíg házigazdai teendőinket udvariasan ellátjuk, a számlát kifizetjük, aztán folytatjuk a testmozgást. A napi kötelező iskolai tornaóra mellett pedig jövőre már új tantárgy lehetne a sportesemények megrendezése.

Hogy sportoló nemzet lenne a magyar, azt a felmérések pont nem támasztják alá. Az egyesületekben sportoló versenyzők létszáma ugyan nő, de ebben bőven szerepe van az elképesztő pénzeket megmozgató tao-nak, ahol fel kell mutatni igazolásokat, hogy jöhessenek a pénzek.

A nemzetközi sportrendezvények megszervezése Magyarországon leginkább a stadionépítésekhez hasonlítható: nem legalulról, hanem pont legfelülről van rá igény, így a finanszírozása sem piaci alapú, hanem - katari mintára - a központi költségvetés állja a kiadásokat, szinte 100 százalékban.

Magára valamit adó sportszövetség számára szinte kötelező elvárás egy világbajnokságot, de legalább egy Európa-bajnokságot, vagy utánpóltás világbajnokságot Magyarországra hozni. A rendezési költség nem probléma (bár a bokszban az ifjúsági világbajnokságnál azért tényleg ritka pofátlanul nyúlták le a 840 millió forint nagy részét), arra szinte biankó csekket ad a kormány. Tavaly a sárkányhajó világbajnokságra is jutott 120 millió forint. Ha építeni kell a rendezvényhez valami bármit, csak szólni kell, pénz lesz rá, sőt, cég is akad, aki vállalja a munkákat...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.