2019. július 14., vasárnap

NEM TUDTA CÁFOLNI A NEMZETI SZÍNHÁZ A HVG-T

HVG ONLINE / ÉLET+STÍLUS
Szerző: HAMVAY PÉTER
2019.07.13.


Hazug támadásnak nevezte a Nemzeti Színház közleménye cikkünket, amiben megírtuk, hogy a nagyszínpadon csak minden második helyet sikerült eladniuk tavaly - a HVG-t azonban nem tudta cáfolni Vidnyánszky.

Minden második széket ingyenjegyesekkel töltöttek fel Vidnyászky Attila Nemzeti Színházának nagyszínpadán - írta lapunk online kiadása, majd adott hátteret a történetnek a HVG is. Hiába a két milliárd közeli állami támogatás, 150 milliós veszteséggel zárta a 2018-as évet a teátrum, derül ki a cikkből, amire néhány nappal később Vidnyánszkyék közleményben reagáltak. E szerint „a Nemzeti Színház előadásainak az elmúlt, 2018/19-es évadban több nézője volt, mint valaha, amióta az intézmény a Duna parton áll. 140 ezer nézőnk a budapesti épületben és soktucatnyi hazai és külföldi vendégjáték során volt szemtanúja előadásainknak.” Ám a cikkben közölt adatainkat nem tudta cáfolni, hiszen azok saját közhasznúsági jelentésükből származnak.
Azt nem teszik hozzá, hogy a korábbi igazgatónak a hasonló nagyságú nézőszámot úgy sikerült produkálni, hogy azok fizettek a jegyért, nem egyszer órákat sorban állva érte, és nem ajándékba kapták. Az adatok szerint jegybevétele is duplája volt a mostaninak. Ráadásul Alföldi színházának nominálértékben fele ekkora állami támogatásból kellett gazdálkodnia, mint kormánykedvenc utódjának, 2011-ben az 1,1 milliárdra csökkentett támogatás a következő két évben már benézett az egymilliárd alá (995 millió forint). Ezért aztán különösen abszurd Vidnyánszky állítása, amikor azzal érvel, hogy "a színház korábbi vezetése nem fordított figyelmet" az épületben felhalmozódott műszaki hibák kijavítására és színházi eszközparkunk korszerűsítésére, amit nekik kellett megtenniük. Emlékeztetőként Alföldinek az utolsó időkben már díszletre sem volt pénze. Vidnyánszky ámokfutásáról a revizor.hu-n olvashatnak átfogó cikket...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.