2019. július 24., szerda

OLYAN, MINT TRUMP, CSAK NAGYON INTELLIGENS - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: KLUBRÁDIÓ / KÁRPÁTI JÁNOS
2019.07.24.


A nemzetközi hírek főszereplője megkerülhetetlenül Boris Johnson, akit kedden vezetőjükké választottak a brit konzervatívok. A jelenlegi londoni parlamenti erőviszonyokból következően így most a BoJo-ként emlegetett politikus ülhet a Theresa May lemondása nyomán megürült miniszterelnöki székbe.
A New York Times elemző cikket szentel Donald Trump és Boris Johnson kettősének, megállapítva, hogy alkatuk számos ponton hasonlít, illetve rímel egymásra, ám arra mégsem lehet mérget venni, hogy az új brit kormányfő mindenben igazodik majd a Fehér Ház mostani lakójának irányvonalához.

Trump abba az irányba tolja Johnsont, hogy az Egyesült Királyság megállapodás nélküli, kemény Brexittel távozzon az Európai Unióból, és rögvest kössön szabadkereskedelmi megállapodást az Egyesült Államokkal. A brit politikai háttér azonban korlátokat állíthat Johnson elé ebben a tekintetben – vélekedik az amerikai lap.

Trumpi anyagból

Johnsont, azzal, hogy imádja a showman szerepet, a nagyívű kijelentéseket és az üzletelő politizálást, „trumpi anyagból szabták” a New York Times megfogalmazása szerint. Lehetséges, hogy a Downing Street 10-be történő beköltözésével megváltozik az az eddigi helyzet, hogy a britek csendben próbálták irányítani az európai ellenállást a transzatlanti szövetséget próbára tevő amerikai elnökkel szemben.

Amikor Trump kihátrált az Iránnal kötött 2015-ös megállapodásból, a britek a franciák és a németek mellé álltak, igyekezvén megőrizni az atomalku érvényét, megpróbálván kompenzálni Teheránt az amerikai szankciókért. Amikor Trump a NATO-val szembeni ellenséges kijelentéseket tett, London kiállt a szövetség központi szerepe mellett, amikor pedig az amerikaiak azt követelték, hogy az Egyesült Királyság és a többi európai ország akadályozza meg a Huawei kínai távközlési óriáscéget a következő generációs technológia kifejlesztésében, akkor a britek hezitáltak, mondván, nincs akkora kockázat a kínaiakkal való kereskedésben.

Trump, aki Johnson legerősebb külföldi támogatójának számított azóta, hogy Theresa May bejelentette távozási szándékát, nyilvánvalóan arra számít, hogy új brit partnere őhozzá fog igazodni - írja a New York Times, és kitér arra: elképzelhető, hogy az amerikai elnök azt fogja kérni az új brit miniszterelnöktől, Nigel Farage-t, a Brexit-párti jobboldali politikust nevezze ki washingtoni brit nagykövetnek. A másik lehetséges nagykövetjelölt a szintén Brexit-párti, skót Liam Fox, aki a kereskedelem és az ipar ügyeiért felelős a mostani összetételű londoni kormányban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.