2019. július 4., csütörtök

ORBÁN A VESZTESEK KÖZÖTT – MACRON A NAGY NYERTES

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2019.07.04.


Az igazi nagy nyertes Emmanuel Macron, a vesztesek pedig az Európai Unió keleti fele – reagált az Unió csúcsértekezlete által végül nagy nehezen megszült eredményre Szent-Iványi István külpolitikai szakértő, aki szerint azonban nem biztos, hogy vége van a „lókupeci alkudozásnak”, mert akár az is előfordulhat, hogy az Európai Bizottság elnökének kiszemelt Ursula von der Leyent nem szavazza meg az Európai Parlament. Ami a magyar pozíciót illeti, úgy látja, hogy „most lesz igazi pávatáncos mutatványra szüksége Orbánnak, akinek úgy kellene konszolidálnia a viszonyait az EU felé, hogy eközben idehaza az októberi választásokig tovább kell vinnie a keményvonalas ellenállást”.

Macron megakadályozta, gyakorlatilag szétverte az általa a kezdetektől ellenzett csúcsjelölti rendszert, az összes uniós kulcspozícióba hozzá közel álló nézeteket valló ember került, s a britek kiszorulásával, a németek belpolitikai bizonytalankodásával sikerült átvennie az irányítást” – mondta a Hírklikknek Szent-Iványi István, akitől gyors helyzetértékelést kértünk a Brüsszelben végül megszületett személyi döntésekkel, az annak nyomán várható fejleményekkel kapcsolatban.

Mint portálunk is beszámolt róla, az uniós tagállamok állam-, illetve kormányfőiből álló Európai Tanács Ursula von der Leyen német védelmi minisztert javasolja az Európai Bizottság következő elnökének. Az Európai Tanács élére Charles Michel belga liberális miniszterelnököt jelölik, az unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének székében pedig Josep Borrell spanyol külügyminisztert látnák szívesen, miközben az Európai Központi Bank (EKB) következő vezetőjének a francia Christine Lagarde-ot, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatóját nevezték meg. Az Európai Parlament elnökének a bolgár Szergej Sztanisevet ajánlották, de őt nyomban elutasította saját szocialista frakciója, helyette David-Maria Sassoli olasz szociáldemokrata képviselőt terjesztették elő, akiről – és más frakciók jelöltjéről ma szavaznak Strasbourgban...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.