2019. július 13., szombat

SALVINI MEGTALÁLTA A TÖKÉLETES NÉMET ELLENSÉGKÉPET

24.HU
Szerző: SZEGŐ IVÁN MIKLÓS
2019.07.13.


Matteo Salvini olasz belügyminiszter németekkel vívott retorikai küzdelme az egész EU stabilitását veszélyezteti. A migránsok ügyében kirobbant német-olasz konfliktus az Európai Unión kívüli hatalmak érdeke, ezért izgalmas az elmúlt napok leleplezése Salvini pártjának esetleges orosz finanszírozásának tervezéséről.

Ahogyan a populista, bevándorlásellenes, tekintélyelvű irányítást hangsúlyozó politikusok általában, az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini is imádja a konfliktusokat. Nem is csoda ez, hiszen ha nem lenne valamilyen, harc, vita, botrány, akkor nem tudná igazolni a vallási és politikai türelmetlenséget, az iszlámmal való riogatást, a menekülteket szállító hajók „kitiltását” Olaszországból vagy éppen a menekülteket segítő civil szervezetek vegzálását.

Olaszország nem tudja teljes mértékben kitiltani a menekülteket, de Salvini belügyminiszterként és a bevándorlásellenes Liga párt vezetőjeként, egy populista kormány miniszterelnök-helyetteseként szabályos kampányt folytat ellenük. Mindez igazodik azon szélsőjobboldali, radikális vagy bevándorlásellenes pártok retorikájába, amelyek Európa-szerte egyre hangosabbak, és néhol erősödnek is – bár Görögországban például többségük gyengült a múlt heti választásokon.

Salvini sem biztos, hogy tovább erősödik: pártja egyre több korrupciós botrányba keveredik. Az elmúlt napokban valódi nemzetközi botrány keletkezett abból, hogy lehallgatták a szélsőséges belügyminiszter egyik tanácsadóját (már ha igaz, hogy ő szerepel a felvételen). A tanácsadó Moszkvában tárgyalt állítólag arról, hogy eurómilliókat kapna Salvini pártja, a Liga orosz olajügyletekből...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.