2019. július 16., kedd

THE GUARDIAN: ORBÁN “KERESZTÉNY DEMOKRÁCIÁJA”

HUPPA
Szerző: MTI
2019.07.15.


„Orbán a kereszténységet arra használja fel, hogy erősítse szorítását Magyarországon” – ezzel a címmel közölt igen terjedelmes cikket a lap. Orbán jelenleg a harmadik mandátumát tölti, és egyre inkább szélsőjobboldali, migráció-ellenes retorikát használ, ahogyan bebetonozza az ország feletti, egyre inkább tekintélyelvű ellenőrzését.

Van azonban egy gond: az Orbán-kormány politikája nem nagyon keresztény – írta a szerző. Korábban Orbán „illiberális demokráciának” nevezte a rendszerét, de újabban áttért a „keresztény demokrácia” elnevezésre, miközben üzenete továbbra is a bevándorlás megakadályozásáról szól, valamint arról, hogy meg kell védeni az ostromlott Európát a kívülállókról – de ez az üzenet egyre inkább keresztény „csomagolásban” érkezik, mind külföldön, mind odahaza – írta a lap.

Felidézte, hogy az amerikai Függetlenség Napja alkalmából rendezett nagy fogadáson Orbán elmondta: Trump hatalomra jutásával végre átfedés mutatkozik Amerika és Magyarország értékei között. „Egyikünk sem hajlandó elfogadni a modern politika képmutatását, amely figyelmen kívül hagyja a tényt, hogy a kereszténység globálisan a legüldözöttebb vallás” – mondta Orbán.

A magyar katolikus egyház, amely a legnagyobb az országban, támogatja Orbán keményvonalas migrációs politikáját, noha a pápa gyakran felszólítja Európát, hogy legyen toleráns és megértő a menekülőkkel szemben. A magyarok 80 százaléka kereszténynek tekinti magét, de csak 15 százalékuk mondja, hogy rendszeresen jár templomba. „Orbán a késői nyolcvanas években került a politikába kommunistaellenes aktivistaként, akinek kevés ideje volt a vallásra, de a kilencvenes években megtalálta istent, és még a házasságát is újra megkötötte egyházi ceremóniával” – írta a lap. Azóta gyakran hivatkozott a keresztény értékekre, de ennek intenzitása az utóbbi időben fokozódott. Mostanság alig telik el hónap, hogy Orbán ne fogadna keresztény vezetőket a világ valamely tájáról, jövőre Budapesten lesz az Eucharisztikus Kongresszus – de még az Állami Operaház is keresztény évadot hirdetett...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.