2019. július 5., péntek

VAN BOCSÁNAT: SIMICSKA-EMBEREKKEL ÉPÜL MÉSZÁROS ÚJ BIRODALMA

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BÓDIS ANDRÁS
2019.07.05.


Regionális gazdasági térhódításra készül Mészáros Lőrinc, ám a cégeit irányító testületekben legfeljebb nagyítóval találni piacilag értelmezhető, nemzetközi versenyhez szokott csúcsmenedzsereket vagy innovatív zseniket. Helyettük jórészt segítő családtagokból, kiugrott vagy kirúgott állami tisztviselőkből – köztük egy kamupárt emberéből –, politikai szövetségesekből és a felcsúti kör által beszippantott bankok kádereiből áll az új idők új elitje. Illetve még valakikből: Simicska Lajos szűk stábjának nemrég még árulónak bélyegzett tagjaiból. Humánerőforrás-átvilágítás Válasz Online módra.

Sokan és sokféle módon próbálták már érzékeltetni, mennyire különös „piaci” figura Mészáros Lőrinc. Volt, aki kiszámolta, hogy az üzletembernek tíz esztendő alatt arányaiban nagyobbat nőtt a vagyona, mint a Facebooknak, az Apple pedig hozzá képest a kanyarban sincs. Az adatsorra az érintett magabiztosan reagált: „hát lehet, hogy okosabb vagyok Zuckerbergnél, nem gondolják?”.

Mások azt bizonyították, hogy a legnagyobb mértékben (értsd: a legpofátlanabbul) épp akkor „árazódnak” felül a hazai közbeszerzések, ha a munkát a Facebook-alapítónál is pengébb magyar országépítő nyeri. Akadtak továbbá, akik szóvá tették: Mészáros legutóbb több osztalékot vett ki a cégeiből, mint az állam bármelyik mamutvállalatából. Mi meg dokumentáltuk, hogy a miniszterelnökhöz családilag vagy felcsútilag köthető érdekeltségek öt-hatszor „hatékonyabban” szívják a közpénzt, mint a normális piaci működésre berendezkedett erőcsoportok.

Aztán a minap megjelent egy cikk az Indexen, amely a magyar és a cseh felsőelit összehasonlításakor arra a megállapításra jut, hogy odaát a piac, a teljesítmény, a nemzetközi siker számít – a leggazdagabb prágai mogul, Petr Kellner játéktere például Kína, Vietnám és az Egyesült Államok –, nálunk meg a politikai megbízhatóság. Így viszont

Mészáros Lőrinc legfeljebb Felcsút 300 kilométeres körzetében képes bizniszelni, pontosabban ott, ahol az Orbán-kormány szabályozói oldalról be tud avatkozni a piac működésébe.

Ilyen előzmények után július első napján a Világgazdaság megszólaltatta az Egyesült Mészáros Művek – hivatalos nevén: az Opus Global Nyrt. – elnökét. Mészáros Beatrix, a cégbirodalom „szülőatyjának” lánya határozottan állította, hogy mozgalmasabb időszak következik a vállalatcsoport életében, és több szegmensben is látnak régiós „növekedési potenciált”. Nemzetközivé akar terebélyesedni a Mészáros-csoport? – kérdezhetnénk. Akad még ország, ahol lehet keresnivalója egy alapvetően államipénz-becsatornázásra optimalizált magyar társaságnak? És vajon kik azok a piacilag értelmezhető, globális versenyhez szokott csúcsmenedzserek, innovatív zsenik, akik a nevüket adják ehhez a kísérlethez?...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.