2019. augusztus 24., szombat

14 MILLIÁRD HELYETT 101 MILLIÁRDOT KÖLTÖTT EGYETLEN ÉV ALATT A NEMZETI SPORTKÖZPONTOK

HVG ONLINE
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2019.08.24.



A tervezettnél 640 százalékkal többet költött 2018-ban az állami sportlétesítmények egyik főfelelőse, a Nemzeti Sportközpontok, amely a kormányzati költségvetési fegyelem iskolapéldája: év közben, ötletszerűen osztanak rá projekteket és az azokhoz tartozó ingatlanokat, forrásokat. Ez azonban messze nem a teljes sportra elköltött összeg a büdzsében.

Összesen 101 milliárd forint kiadása volt 2018-ban az állami sportlétesítmények üzemeltetéséért és felépítéséért felelős Nemzeti Sportközpontoknak (NSK) – derül ki a költségvetési szerv beszámolójából. Ez ahhoz képest nem is sok, hogy az évközbeni módosítások nyomán a kiadási előirányzat 161 milliárdra nőtt. Ahhoz képest már annál inkább, hogy eredetileg mindössze 14 milliárd forint kiadással terveztek, ez 640 százalékos növekedést jelent. 


Az NSK csomagjában jelenleg a legnagyobb tétel a Puskás Ferenc Stadion felújítása (bár ez inkább újjáépítésnek tekinthető), de a szervezet égisze alatt újították fel a szegedi olimpiai kajak-kenu központot is. Júniusban derült ki, hogy az NSK megbízásából a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe került ZÁÉV fogja megtervezni és megépíteni a nyugat-magyarországi utánpótlás-nevelési centrumot Szombathelyen a West Hungária Bauval karöltve, 5,9 milliárdért. Így ez a 2018-as büdzsét még nem érintette, illetve annyiban mégis, hogy 2018 februárjában már kiírták egyszer a tendert, de júliusban eredménytelenül zárták, mert csak 3 milliárd forint volt a rendelkezésre álló összeg, a legolcsóbb ajánlat (akkor is a ZÁÉV-tól) viszont 5,7 milliárd forintról szólt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.