2019. augusztus 16., péntek

A FIDESZNEK SEM ANNYIRA KÖNNYŰ JELÖLTEKET TALÁLNI A VÁLASZTÁSOKRA

444.HU
Szerző: haszanz
2019.08.16.


Meglepő, de komoly káderhiány látszik az önkormányzati választásokra készülő Fidesznél.

Kósa Lajos, a Fidesz kampányfelelőse nemrég tartott egy sajtótájékoztatót, amiben felsorolt pár számot. Ezek szerint a Fidesz-KDNP 783 helyen indít saját jelöltet. De van 370 hely, ahol nem saját jelöltjük lesz, csak beállnak valaki mögé. Még a tízezer fősnél nagyobb településekből is van egy tucat, ahol nem találtak alkalmas Fidesz-KDNP jelöltet, vagy jobbnak látták, ha nem a kormánypártok logójával indul egy jelölt. (Ez a szám még tovább emelkedhet, 11 helyen még tartanak az egyeztetések.)

A 23 megyei jogú város közül négyben van jelenleg olyan polgármester, aki fideszes politikust győzött le. Közülük egyet, Békéscsaba független polgármesterét maga mellé állította a Fidesz. A városban öt éve Szarvas Péter függetlenként, de jobbikos támogatással előzte meg a fideszes Hanó Miklóst. Annak ellenére, hogy a vereség után Hanó helyben aktív maradt, ő a Fidesz békéscsabai elnöke, a város alpolgármestere, a Fidesz inkább nem próbálkozik az indításával újra. Hanem a 2014-es győztes, a Hajrá Békéscsaba Egyesület nevében induló Szarvas Péter mögé állnak be. Ezzel sikerült összezavarni a helyi ellenzéket is. A pártok az új helyzetben nem találtak egy közös jelöltet, így aztán két ellenzéki is lesz a szavazólapon, tovább javítva Szarvas Péter esélyeit.

A Fidesz Szegeden számos sikertelen próbálkozás után egy „független” jelöltet támogat a szocialista polgármester, Botka László ellen. Nemesi Pál építési vállalkozó a bemutatkozásán elmondta, hogy Orbán Viktorral utoljára februárban, Kubatov Gáborral március végén illetve április elején, Bartók Csabával, a szegedi Fidesz elnökével meg éppen az indulását megelőző napon egyeztetett utoljára.

Hódmezővásárhelyen Márki-Zay Pétertől akarja visszavenni a város irányítását a Fidesz, de itt is egy "független" jelölt mögé állva. A párt helyi szervezete előbb tett egy kört Lázár János körül, de a volt miniszert nem vállalta a felkérést, mert túlságosan megosztónak tartja a saját személyiségét. A Fidesz kampányfelelőse, Kósa Lajos egyébként utólag úgy látja a tavaly elbukott hódmezővásárhelyi választást, hogy az „olyan választás volt, ahol nem Hódmezővásárhelyről volt szó, hanem arról, hogy Lázár mellett vagy ellen szavaznak. Egy ilyen szavazás alapján lett Márki-Zay a választás”. Itt Grezsa István, a „Miniszterelnökség Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosa”, papíron független jelölt mögé állt be a Fidesz...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.