2019. augusztus 23., péntek

A MAGYAR NARANCS 31. ÉVF. 34. SZÁMÁNAK (2019. 08. 22.) TARTALOMJEGYZÉKE

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: MANCS.HU
2019.08.22.


Interjú
„Maradunk a zsarnokok játékszerei”
Schilling Árpád rendező

Tavaly májusban, a Fidesz választási győzelme után jelentette be, hogy családjával Franciaországba költözik. Az emigráció kihívásairól, a színházi vezetők gyávaságáról, a #MeToo hazai fejezetében játszott szerepéről beszélgettünk, és arról is, lenne-e kanadai zöldséges.

VÉLEMÉNY

Sándor Judit: Testbeszéd
Ajándék a javából

Vajda Mihály: Miért végezték ki Szókratészt?
Megsemmisülés

Zolnay János: Se lenyelni, se kiköpni
Hunvald György öröksége

Tíz évük volt a szocialistáknak arra, hogy leszámoljanak azzal az örökséggel, amit Hunvald György egykori erzsébetvárosi alpolgármester, majd polgármester regnálása hátrahagyott. Nem tették, és a közben kis párttá zsugorodott MSZP és persze a koordinált ellenzék egésze mára oldalba kapta Hunvaldot, aki függetlenként ringbe száll, hogy ismét beköltözhessen abba az irodába, ahol egy évtizede letartóztatták.

A szerk.
Orbánek sűrű napjai

Ha Csehország – bármikori – miniszterelnöke kilátogat a lány-i kastélyba, az elnök nyári rezidenciájára, abból az eddigi tapasztalatok szerint minimum egy kormányátalakítás kinéz. Nos, e sorok írásakor (kedden délután) a szabadságáról hétvégén megtért Andrej Babiš épp Lányban egyeztet Miloš Zemannal – az elmúlt három hónapban épp az elnök úr szívós munkájával kialakult kormányválság szervizelésének tárgyában.
A szerk.
Kásler, a történelem atyja

Háromnapos fesztivál színhelye volt a hétvégén Bugacpuszta, az „Ősök Napját” a rendezők szerényen „a magyarság és egyben egész Európa legnagyobb hagyományőrző rendezvényének” mondták.
A szerk.
A hűség városa
Körünkben tartózkodott rövid ideig Angela Merkel, és nem félreértésből, és egyáltalán nem azért, hogy jól leteremtse Orbán Viktort. Lássuk a közös sajtótájékoztatón elhangzottakat, feltételezve, hogy nagyon másról négyszemközt sem beszélgetett a két kormányfő.

POLITIKA

Ellenzéki belviszály Csepelen
Így nem fog menni

Nem könnyítik meg az ellenzéki választók dolgát a pártok Csepelen: az MSZP lecserélte saját polgármesterjelöltjét, a Momentum nem akar közös listát a szocialista frakcióvezetővel, a helyi jobbikos és LMP-s képviselő egy civil szervezet színeiben indul.
Tettlegesség a füzesgyarmati Fidesz-csoport tisztújításán
„Tudod, mit csinálsz te?”

Bántalmazásig fajult a füzesgyarmati Fidesz-csoport tisztújító ülése. Azt nem tudni pontosan, ki inzultált kit, de a történet elnökcserével ért véget, és rendőrségi feljelentéssel folytatódik. Milyen sötét titkokat rejt a békési kisváros zaklatott pártélete?

Így törekszik a Balkán felé Orbán
A nagy falat

Orbán Viktor azt szeretné, ha az új Európai Bizottságban a magyar jelölt az EU bővítéséért felelős posztot kapná meg. De miért fontos a magyar kormánynak a bővítés, és mi vár Trócsányi Lászlóra, ha megkapja a területet?

KULTÚRA

mi a kotta?
Operapapa

Koncert
Florence and the Machine

Lemez
Martin James Bartlett: Love and Death

Koncert
Bantu Continua Uhuru Consciousness

Koncert
Little Steven & the Disciples of Soul

Koncert
Kipurgálták
Idles

Koncert
Frontvonalban 
Johnny Marr

Koncert
Kiszámított őrjöngés Foo Fighters

A hírek szerint a Sziget történetének legdrágább fellépője volt a Foo Fighters, de azt biztosan nem vetheti senki a szemükre, hogy nem dolgoztak volna meg a pénzükért.
Nekrológ
Elszabotálta
David Berman (1967–2019)

Ha össze akarnánk írni a rockzene önsorsrontó antihőseinek névsorát, David Berman előkelő helyre kerülne.

Őszművészet - Juan Diego Flórez pályaképe
Az ezred fia

Nem Pavarotti utódja, és nem is Domingóé; ő senkire sem hasonlít a múlt és a jelen tenorsztárjai közül. Október 22-én újra Budapesten ad koncertet Juan Diego Flórez.
Őszművészet - Interjú
„A finom mozdulatokat szerettem volna megőrizni”
Kamondy Ágnes zeneszerző, szövegíró, énekes

Noha az elmúlt években is számos produkcióban vett részt, új önálló estjére több mint húsz évet kellett várni. Ez lesz a harmadik ilyen: az 1995-ös Dalok Közép-Nirvániából a nyolcvanas évek underground zenekarainak állított emléket, 1999-ben a gésáról szóló Egy örömlány feljegyzéseit a „régi” Új Színházban mutatták be.

rés a présen
„A rendszeren nem változtatok”
Pálosi István mozdulatművész, koreográfus, pedagógus

Színház
A kutya különös esete az éjszakában

Őszművészet - rés a présen
„Csak az abszurd humor segítségével”
Gálvölgyi Dorka, a Hatszín Teátrum igazgatója

tévéSmaci
A mókusbűvölő

Őszművészet - Rés a présen
„Európai szinten is jegyzett fesztivált”
Kollár Árpád író, a PesText Nemzetközi Irodalmi Fesztivál igazgatója

Könyv
Hulladék
Erlend Loe: Leltár

Nina Fabernek, az irodalmi élet egykori üdvöskéjének, generációja finom hangú lírikusának sok mindenhez van érzéke, csak éppen a trendiséghez nincs. Egy kicsi sincs. Sokáig azt sem realizálja, hogy nem csak az a baj az élettel, amit ő annak gondolt.
Könyv
Világrepedés
Papp Katalin: Kés a párna alatt

Család, szerelem, szex, szakítás, hiány, felnőtté válás – jellemző témái a debütáló köteteknek. De a kézenfekvő témaválasztás ellenére Papp Katalin versnyelve, illetve beszélői pozíciója eloszlatja a sematizmus, a „láttunk már ilyet” gyanúját.
Interjú
„Önnön hiányunkat elgondolni”
Horváth Márk, Lovász Ádám és Nemes Z. Márió filozófusok a poszthumanizmusról

A poszthumanista gondolkodók szerint a világ mai állapotában nem érvényesek többé a humanizmus hagyományos fogalmai, és az embert nem képzelhetjük a világ urának: újra kell definiálnunk magunkat és a viszonyunkat más létezőkhöz.

Őszművészet - Kiállítás
Tényleg vadállatok lennénk?
A szürrealista mozgalom Dalítól Magritte-ig – Válság és újjászületés 1929-ben

A szürrealizmus harc. Nemcsak azért, mert a szürrealisták folyton ki- vagy épp bezárták egymást, de a folytonos küzdelem miatt is, ami mind az alkotók, mind a befogadók elméjében és érzéseiben zajlott. Békésen ugyanis képtelenség feldolgozni a tudat­alattiból feltörő látomásokat, ahogyan az első világháború őrjítő tapasztalatát is.

ÉLET + MÓD


chili&vanília
A dinnyehéjprojekt

kertész lesek
Ot-tó – Pusztaszabolcs

Figyelemzavaros felnőttek
A család kitermeli a káoszt

Magyarországon viszonylag friss terület a felnőttkori figyelemhiányos/hiperaktivitás zavar kutatása és terápiája. Ezekkel foglalkozik a Semmelweis Egyetemen működő ADHD ambulancia.

Fosszilis energiahordozók a főváros alatt
Váci utcai bányász

Sokakban csupán a nemrégiben kiírt koncessziós pályázat nyomán tudatosodhatott: Budapest alatt akár jelentősebb szénhidrogénkincset is rejthet a mélység.

BLOG

Film
Jó srácok

Film
Út a királyi operába

DVD
Úriember revolverrel

Nekrológ
Az amerikai srác
Peter Fonda (1940–2019)

Verge Likens visszatért a kisvárosba, ahol egy helyi kiskirály évekkel ezelőtt meggyilkolta az apját. Úgy tesz, mintha minden rendben lenne, sokáig volt távol, alig páran ismerik már, ők persze összesúgnak a háta mögött, biztos azért jött haza, hogy bosszút álljon.
Őszművészet - Interjú
„Én vagyok Sancho Panza”
Terry Gilliam filmrendező

1989-ben még csak tervezgette, 2000-ben nekikezdett, de nem jutott messzire, végül tavaly készült el minden idők legszerencsétlenebbnek mondott filmjével: a Don Quijote gyilkosát a 25. születésnapját ünneplő Cirko-Gejzír mozi fesztiválján, a Cirko25 – Ami kimaradt nevű fesztiválon vetítik szeptember 22-én és 27-én.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.