2019. augusztus 24., szombat

AZ ÁTLAGMAGYAR ÍGY JÁRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2019.08.24.


Orvoshiány, tanárhiány, nővérhiány, postáshiány. Soroljam még? Lehetne még bőven, és a lista egyre csak bővül. Ugyan lehet, hogy a gazdaság növekszik – elég nagy részben az uniós pénzeknek köszönhetően – azonban a megtermelt extra profitot nem arra költi a kormány, hogy helyrehozza az országot, hanem, hogy olyan beruházások tömkelegére költse, amire semmi szükség nincs. Sem most, sem soha. Ez a korszak úgy vonul majd be a történelemkönyvekbe, mint az egyik legnagyobb elszalasztott lehetőség, hiszen az Orbán-kormány számára minden adott volt ahhoz, hogy Magyarországot végre felzárkóztassa az európai országokhoz, ehelyett azonban több ezer milliárd forintot herdált el úgy, hogy annak az égvilágon semmi látszata nincs. Az egészségügy és oktatás romokban, az idősek egyre kilátástalanabb helyzetben vannak, a szegénység pedig továbbra is egy komoly probléma vidéken.

Hamarosan megkezdődik a tanév, ami azt jelenti, hogy a gyerekek megkezdhetik az imádkozást azért, hogy egyrészről ne szakadjon a fejükre a nyáron átázott tetőszerkezet, esetleg fal, valamint azért, hogy iskolájukban ne legyen akkora tanárhiány, hogy tesitanárok oktassák az irodalmat és matematikát. A tanárhiány egyre súlyosabb, amiről a hazai sajtó évről-évre beszámol, az EMMI pedig minden egyes évben letagadja annak létezését. Fluktuáció, majd jönnek a fiatalok hamarosan és még lehetne sorolni az indokokat arra, hogy miért nincs tanárhiány, még ha úgy is tűnik, hogy van.

Az orvoshiány is hasonlóan súlyos országgszerte, teljes szakellátások állnak le, sőt szűnnek meg több kórházban is, mivel egyszerűen vagy nyugdíba mennek a már bőven 60-70 fölötti szakorvosok, vagy a túlterheltség miatt életüket vesztik. A hazai kórházakban sem szakorvos, sem nővér, sem pedig megfelelő körülmények nincsenek. Ami van, azok a patkányok, csótányok, kórházi fertőzések, kánikula, leszakadó mennyezet, wc papír automata és penészes szobák. Ezekről mind van bizonyíték, a minisztérium mégis az oktatás helyzetéhez hasonlóan – védve a mundér becsületét – egyszerűen vagy letagadja a tényeket, vagy terelnek.

Elég megnézni a Kútvölgyi kórház helyzetét – ez az a kórház, ahol felújítást terveztek, de mivel az azt végző vállalkozót nem kívánták kifizetni időben, egyszerűen félbemaradt a munka, most pedig úgy néz ki, mint Csernobil egy elhagyatott tömbháza -, ahol egyszerűen megszűnt az ortopédia. Volt, nincs. És ennek mi az oka? A két orvos közül, akik még hajlandóak voltak ott rendelni, egyikük nyugdíjba ment, másikuk pedig kilépett. Ez már elegendő volt ahhoz, hogy egy kórház szakrendelése egyszerűen megszűnjön, egyik napról a másikra. Erre mi az EMMI válasza? Nincs semmi gond, máshova még lehet menni...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.