2019. augusztus 20., kedd

AZT MONDTA A KIRÁLY, LESZ ITT EGY KIKÖTŐ – 15 ÉV MÚLVA AFRIKA LEGNAGYOBBJÁVÁ VÁLT

24.HU
Szerző: SCHULTZ ANTAL
2019.08.20.


Tangerben jártunk – a kikötővárosban, ami Marokkónak és még jó pár nemzetközi cégnek köszönhetően hihetetlen fejlődésnek indult. Egyáltalán nem véletlenül. Tanger két földrész kapuja, itt folyik össze az Atlanti-óceán és a Földközi-tenger, nem csoda, hogy már az ősidők óta laknak ezen a területen, ahogy az sem, hogy minél többet ki akarnak nyerni ebből a jelenlegi lakói is.

Az ősidők egészen pontosan az i.e. 10-8. századra tehető, ekkor már élt itt egy föníciai kolónia, majd a punok vették hatalmukba, fontos kikötőjüket építették ki itt az ötödik században. A görögök is ismerték a települést, akiknek a berberekéhez hasonlóan volt is egy verziójuk, legendájuk a település nevének kialakulására: eszerint Herkules tizenkét próbájának utolsó előtti feladata az volt, hogy szerezzen a Heszperiszek kertjéből három aranyalmát. A Heszperiszek nimfák voltak, akiket Zeusz felesége, Héra bízott meg azzal, hogy vigyázzanak a földisten anyós, Gaia által nászajándékba kapott aranyalmákra. Aztán egyszer megrabolták őket, és a védelmi szerepeket megosztották a sosem alvó, százfejű sárkánnyal, Ladónnal. Herkules, azaz Héraklész útközben megölte Antaioszt, Poszeidón és Gaia fiát, akinek özvegyével, Tinjisszel lefeküdt, így született meg Sufax, aki épített egy kikötőt, amit anyja emlékére nevezett el Tingisnek.

Ebből egyes források szerint annyi igaz, hogy egy berber törzs alapította a települést, fontos városa volt egy rövid életű királyságnak, majd római tartománynak, Mauretaniának. A berber törzs királya pedig egy úgynevezett Syphax volt, ami elég hasonló Sufax nevéhez.

Most ez az egész jó hosszú volt, de remélem, nem én vagyok az egyetlen, aki kedveli a görög mitológiát, csak egyáltalán nem ért hozzá (ami látszik a nevek átiratából is). Héraklész az almák megszerzése után megpihent – már csak azért is, mert a ehhez három napra át kellett vennie Atlasztól az égbolt tartását. A helyiek szerint mindezt Herkules barlangjában tette, ami az egyik legnagyobb nevezetessége Tangernek. Egy tényleg csodálatos barlang, fejformájú, vagy legalábbis engem arra emlékeztető lyukkal a tengerre. Ennek szomszédságában van egyébként Marokkó jelenlegi uralkodójának, VI. Mohamednek a tangeri nyaralója is, egy úgy kétszáz méter széles privát tengerparttal...


ITT OLVASHATÓ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.