2019. augusztus 21., szerda

BÉKESI LÁSZLÓ: EGYRE TÖBB A HASZONÉLVEZŐ, ÉS NEM CSUPÁN AZ OLIGARCHÁK, A MAFFIACSALÁD

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: FARKAS ZOLTÁN
2019.08.20.


A társadalom többsége voltaképpen a NER szilárd bázisát alkotja, abban érdekelt, hogy ez a rezsim hosszabb távon működjön – mondja rezignáltan Békesi László, aki pénzügyminiszterként Magyarország két kritikus időszakában is a gazdaságpolitika fő irányítója volt. Interjú.


HVG: Amikor 1989. május 10-én először pénzügyminiszter lett, már rettenetesen felgyorsultak az események. Május 2-án megkezdődött a vasfüggöny lebontása, néhány napra rá a magyar állam felmondta a bős–nagymarosi vízlépcsőről szóló szerződést, folyt a szovjet csapatok részleges kivonása is. Önre mi volt a legnagyobb hatással?

Békesi László: Az előttünk tornyosuló feladatok nagysága, bonyolultsága, amit menedzselni kellett. Mindez az 1985-ös pártkongresszusra vezethető vissza, amikor több évig tartó felelős, ám szigorú gazdaságpolitika után Kádár János kiadta a jelszót: elegünk van a laposkúszásból! Jött a fedezet nélküli béremelés, az új lakástámogatási rendszer, az ingyenes ellátások, szolgáltatások kiterjesztése – mindez megrendítette a gazdaság pénzügyi alapjait. Egy év alatt megduplázódott az addig sem csekély államadósság. Tudtuk, hogy ezt a csődtömeget gyökeres átalakítás, gazdasági és politikai reformok nélkül nem lehet kezelni, sem a kilábalás feltételeit megteremteni. Már korábban elkezdődött egy komplex adó-, ár-, jövedelmi és bérreform, csökkentek az állami támogatások, leválasztottuk a jegybankról a kereskedelmi bankokat, szerveződött a tőzsde, megtörténtek az első tétova privatizációs lépések. Ezt a folyamatot fel kellett gyorsítani.

HVG: Miért nem hagyták az utódokra? Volt olyan javaslat, hogy csak fél évre készítsenek költségvetést.

B. L.: Mert ha nincs elfogadott éves költségvetés, ha nincs középtávú gazdasági program, akkor nem jön létre a következő évek finanszírozásához szükséges megállapodás az IMF-fel. De volt egy politikai aspektus is: küszöbön állt a politikai és társadalmi átalakulás. Nem tudtuk ugyan, hogy ez milyen irányt vesz, de az volt az ambíciónk, hogy a lehető legrövidebb idő alatt teremtsük meg a magyar gazdaság működőképességének és fejlődésének a feltételeit. Ennek a hátterét az adta, hogy a Németh Miklós vezette kormány a második átalakítás után már független volt az MSZMP-től és a parlamenttől is...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.