2019. augusztus 9., péntek

TÍZ DOLOG, AMIRE GÖRÖGORSZÁG TANÍTOTT

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2019.08.09.



Görögországról alighanem sok minden eszébe jut az embernek, kezdve a tengertől az ókori kultúrán át a gazdasági válságig. Vajon mi az, amit egy határátkelőnek az ország (ezen belül is esetünkben Leszbosz szigete) taníthat? Sok mindent az élet élvezetétől a közlekedés sajátos értelmezésén át egészen az idő relativitásáig.

„#1 Hallgasd meg a másikat

Minden embernek van egy története, amit szívesen elmesél, ha megállsz és meghallgatod. A faluban, ahol laktam, az emberek szívesen megálltak egy kis csevegésre.

Szívesen megosztják az őket foglalkoztató dolgokat, a véleményüket ételekről és egy kis nevetés is belefér. Szóval megéri megállni és bekapcsolódni az életbe.

Most, hogy már tisztában vagyok ezzel, próbálom alkalmazni a nagyvárosokban is. Elképesztő, mi mindent megtudhatunk így az emberekről.

#2 Négyórás vacsora? Miért ne?!


Részben idetartozik az a lassú kényelem is, amivel az életet élik. Éppen a főúton autózol, amikor észreveszed a barátod? Megállsz az út kellős közepén egy laza félórás csevegésre? Kit érdekel? Az élet azért van, hogy megéljük. A vacsora meg azért, hogy 4 órán át tartson…

#3 A természetben lenni

Egészen addig nem esett le, mennyire fontos a természet és a szabadtéri aktivitás, amíg nem éltem Leszboszon. Ausztráliában nőttem fel, ahol gyerekként rengeteget játszottunk a szabadban, rengeteget sportoltunk.

Tinédzserként a sport megmaradt, emellett minden hétvégét az óceánparton töltöttem a barátaimmal. Mindegy, milyen volt az időjárás, rituálisan a parton találkoztunk. A srácok szörföztek, a lányok úsztak és együtt lógtak.

A húszas éveimben sokat utaztam egy lakókocsiban a szörfös barátommal. Kempingeztünk, a csillagok alatt sütögettünk – csodás volt.

A 80-as évek elején Londonba költöztem és az életem teljesen megváltozott. Mindent, amit addig szerettem (a nagy szabadtéri kalandokat, a szörfözés, a kempingezést) háttérbe szorítottam, anélkül, hogy észrevettem volna.

Amikor Görögországba költöztem, megint elkezdtem sétálni, úszni vagy üldögélni a szabadban a madarakat hallgatva, éjszaka a csillagokat bámulva…

#4 Azt csináld, amit szeretsz

Amikor az ember felkel, akkor érdemes legalább egy olyan dologra gondolni, amit szeret csinálni és szánni rá egy kis időt. Még ha úgy is érzed, hogy nagyon elfoglalt vagy, mindig lehet időt szakítani rá.

Manapság elfoglaltabb vagyok, mint valaha, írtam egy könyvet, aminek én csináltam a dizájnját és a fotókat hozzá, emellett kutyákat és macskákat mentünk és keresünk nekik új gazdát. Van egy vendégházunk, ami naponta ad megkerülhetetlen munkát.

Mostanában jöttem rá, mennyire fontos, hogy mindig legyen az embernek ideje arra, amit szeret, még ha az csak annyi, hogy leheveredik és az eget nézi 10 percig.

#5 A KRESZ tájékoztató jellegű

Legyen szó sebességhatárról, záróvonalról, egysávos útról… mindegy. Az otthoni barátaim szerint úgy vezetek, mint egy őrült. De nem, úgy vezetek, mint egy görög...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.