2019. augusztus 8., csütörtök

HAZUDNI TUDNI KELL

HUPPA
Szerző: SZELE TAMÁS
2019.08.07.


Hát kérem, hazudni pedig tudni kéne. Csak nem tudnak, mégis teszik. Jelen rövid dolgozatom célja egy nyilvános, sajtó útján elkövetett rágalom logikai elemzése. Nem vizsgálnám az állítás igazságtartalmát, ugyanis evidenciákat nem érdemes vizsgálni: inkább a módszert nézem, mellyel a mocskot szórják, ártatlan, gyanún felül álló emberekre.

A tegnapi Origóban – egész érdekes sajtótermék, komolyan tudom ajánlani a fikciós műfaj és a horror kedvelőinek – azt olvasom, miszerint:

Zaklathatott a szocialista lelkész, a momentumos Donáth Anna apja

Kicsit megálltam. Donáth Lászlót én személyesen alig ismerem, a testvérét annál jobban, mindkettőjüket kiváló, derék embernek tartom, tehát már a forrást és korábbi információimat tekintve is lehetetlenség, hogy bármi rossz történt volna – de vegyük a dolgot szakmailag. Hát miféle cím ez, kedves Semptei Névtelen, aki ezt a monitorra róttad? (Ugyanis az Origo írása, hagyományaikhoz híven, nincs szignálva, írta Béla király jegyzője, Anonymus, vagy más hasonlóan megbízható krónikás). „Zaklathatott”? Feltételes módban? Vadászhatott tigrisre is Bengálban, ha már itt tartunk, mi az, hogy „megtehette”? Mert fizikailag lehetséges? Áron bácsi jut eszembe a viccből, aki ellen vádat emelnek pálinkafőzés miatt, és az a bizonyíték, hogy megtalálták nála az üstöt. Áron bácsi az udvarhelyi bíróságon felszólal:

– Tisztelt bíróság! Kérném, hogy emeljenek ellenem vádat liliomtiprás miatt is.
– Miért, elkövette?
– Dehogy követtem. Csak ahhoz is van alkalmas szerszámom
.

No, ez még csak a cím. Akkor lássuk, mit mond a dramolett:...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.