2019. augusztus 22., csütörtök

HIÁBA TOLJA A PROPAGANDÁT A KORMÁNY, AZ ÁLLAMI DOLGOZÓK FELE AZ ÁTLAGBÉR ALATT KERES

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: CD
2019.08.21.


A Policy Agenda legfrissebb kutatásában a közszféra béreit vizsgálta munkakörök szerint. A helyzet majdnem változatlanul siralmas.

Több területen is életpályamodellt vezetett be a közszférában a kormány az elmúlt években. Mindeközben folyamatosan munkaerőhiányról hallani, sok helyen pedig a szolgáltatási színvonal visszaeséséről lehet beszélni.

Legfrissebb elemzésében a Policy Agenda azt vizsgálta meg, hogy a közszféra bérei hogyan néznek ki munkakörök szerint, valamint hogyan változtak 2016-hoz képest.
Jelentősek a bérkülönbségek, sok az átlagkereset alatti dolgozó

20 munkakört választottak ki a vizsgálathoz, amelyek létszámukat tekintve a leggyakoribbak a közszférában. A vizsgálat során arra voltak kíváncsiak, hogy konkrétan 2019 februárjában
- hogyan alakultak a keresetek,
milyen volt az adott munkakörön belül a bérek eloszlása,
- valamint azok hogyan viszonyultak a KSH által számított bruttó átlagkeresetéhez képest.

Az derült ki, hogy a létszám alapján a kiválasztott TOP 20 munkakörben dolgozók 54 százaléka keresett az átlagbér alatt.

Nyilván jelentős a differencia az egyes foglalkozások között. Míg a fegyveres szervek felsőfokú képesítést igénylő munkakörei esetében csak a dolgozók 3 százaléka keresett az átlagkereset alatt, addig a gyermekfelügyelők, dajkák esetében ez az arány 99 százalék volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.