2019. augusztus 22., csütörtök

"EGY FEKETE LYUKBA UGRUNK" - SEMMIT NEM TUDNAK LEENDŐ MUNKÁJUKRÓL-MUNKAHELYÜKRŐL AZ MTA ÁTVEZÉNYELT DOLGOZÓI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2019.08.22.


Az MTA Titkárságának 68 dolgozóját az akadémiát megcsonkító törvényjavaslat szeptember 1-ei határidővel átvezényelte az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózathoz (ELKH). A szervezet ugyanakkor még csak papíron létezik, az érintettek pedig egy héttel a határidő lejárta előtt még mindig csak annyit tudnak, hogy névleg és fizikailag is máshol dolgoznak majd, de hogy hol, mit, és milyen irányítással/feltételekkel, azt még senki nem kötötte az orrukra.

"Nagyon vártunk egy levelet, egy megszólítást, egy ajánlatot, hogy kedves X.Y, tájékoztatjuk, hogy az innovációs törvény módosítása értelmében ön 2019 szeptember 1-jétől az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat ilyen és ilyen osztályán, ilyen és ilyen pozícióban fog dolgozni, felettese V. Z., vagy hasonló, de semmi. Egy fekete lyukba ugrunk gyakorlatilag, senki nem tudja, mi lesz, és így kellett róla döntenünk, hogy vállaljuk-e a folytatást, vagy nem"

– így illusztrálta a hvg.hu-nak az MTA titkárságának egyik munkatársa, mekkora bizonytalanság és félelem uralkodik most a dolgozók körében a közelgő szeptember 1-ei határidő miatt, amelyet az innovációs törvény nagy vihart kavart júliusi módosítása szabott az MTA-nak kutatóintézetei átadására.

A kutatóintézeteket a jogszabály értelmében az újonnan létrehozott Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) Titkársága veszi át és annak 13 fős irányító testülete vezeti a jövőben. A dolog szépséghibája, hogy utóbbi a nyári szabadságok miatt még meg sem alakult, így hiába vár a szervezetre operatív és tartalmi döntések garmadája, az ELKH-nak pillanatnyilag egyetlen hivatalos döntéshozója-tisztségviselője van, az elnök, a 76 éves Orbán-tanácsadó, klasszika-filológus, Maróth Miklós...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.