2019. augusztus 8., csütörtök

HOGYAN ÉLJÜK TÚL A KÖVETKEZŐ 15 ÉVET ORBÁNNAL? - ÉRTÜNK LOPJANAK, NE ELLENÜNK!

HVG ONLINE
Szerző: GOMPERZ TAMÁS
2019.08.08.


...Sto gyéláty?

Mindenekelőtt ne kerüljünk kórházba. A miniszterelnök bejelentette, hogy még legalább 15 évig hatalmon marad, és ha ezt ígéri, akkor erre a röpke időszakra már ne tervezzünk vakbélgyulladást. A Fidesz szavazóira nem számíthatunk, noha mindössze annyit kellene tenniük, hogy amikor a következő Kubatov-listás kutatás során megkérdezik a szimpatizánsok véleményét hazánk bámulatos fejlődéséről, akkor beszámolnak arról a megrendültségről, amit az egészségügy összeomlása vált ki belőlük, nem elhallgatva annak a lehetőségét, hogy emiatt esetleg otthon maradnak a legközelebbi választás idején.

Sok ilyen válasz olyan fellendülést idézne elő az egészségügy finanszírozásában, amilyen konjunktúrát kizárólag Mészáros Viktor Lőrinc cégei ismernek a magyar történelemben. De az is elképzelhető, hogy csak kitennék újra a menekültes plakátokat.

Akkor miben reménykedhetünk?

Legfeljebb abban, hogy új társadalmi szerződést köthetünk a NER-rel. Ennek érdekében változtatnunk kell a hozzáállásunkon. Eddig olyan kvalitást kértünk számon rajtuk, amellyel nem rendelkeznek. Folyamatosan amiatt háborgunk, hogy nem működtetik rendesen az államot, miközben nemcsak képesség, de szándék sincs erre. Ami ennyire nem megy, azt nem szabad erőltetni. Mintha a magasugrót azzal kínoznánk, hogy ússzon gyorsabban.

Be kell látnunk, hogy idáig nem jól motiváltunk. Arra kell építenünk, amihez érzékük van a versenyzőknek, amiben ügyesebbek mint a többiek. És ez kétségkívül a lopás. Néhány év alatt az ország leggazdagabb emberévé válni, ahhoz tehetség kell. Ezt muszáj elismerni. Ha belegondolunk, semmi mást nem csináltak annyira hatékonyan, mint a közvagyon eltulajdonítását, a köztársaság felszámolását nem számítva. Tulajdonképpen ez az egyetlen megkérdőjelezhetetlen eredményük. Ott egy átlagos srác, aki pár esztendő alatt a milliárdosok klubjának legfiatalabb tagjává vált. Ez teljesítmény, emberek!

Nekünk azt kell kihasználnunk, hogy a lopáshoz tényleg értenek. A probléma az, hogy ebből eddig a népnek nem sok előnye származott. Íme az ajánlatunk: nem frusztráljuk őket többet azzal, hogy szokjanak le a lopásról, cserébe innentől kezdve úgy lopnak, hogy abból a népnek is valamekkora haszna származik. Tarthatatlan helyzet, hogy üres stadionokkal és kisvasutakkal szórják tele a Kárpát-medencét, miközben nekik csupán a lóvé kell.

Szereljenek be inkább klímaberendezéseket a kórházakba, és közben lopjanak!

Röviden: érdekeltté kell tenni a Fideszt az egészségügyben, rá kell vezetni őket arra, hogy ezen a számukra valamilyen okból felfedezetlen területen is megmutassák vitathatatlan rátermettségüket. Hátha jelentkezik holnap egy hazafi, aki felajánlja a kórházi léghűtéssel foglalkozó vállalkozását a miniszterelnök vejének, miként Schmidt Mária kínálta fel az újságját a pártnak. Tessék, a tied, kicsit veszteséges, tudod, az elmúlt években a kórházak ilyesmire nem költöttek, de vigyed, hátha te ügyesebb vagy.

És ő tényleg ügyesebb. Már másnap kiírnák a közbeszerzést a műtők hűtésére, a cég felvirágozna, a frissen operáltak felépülési esélyei növekednének. Ez a deal. Természetesen a módszer nem alkalmazható mindenütt, de az iskolai és egészségügyi szappanhiányt például biztosan megszüntetné, ha rekvirálnának végre maguknak egy szappangyárat.

Ezek volnának tehát az első, bizalomerősítő lépések egymás irányába. Mostantól értünk lopnak, nem ellenünk. Viszonzásképpen átvesszük a püspöki kar gyakorlatát, és nem nyomasztjuk őket a tízparancsolat emlegetésével. Már csak 15 év. Plusz-mínusz az életünk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.