2019. augusztus 27., kedd

KEGYELETSÉRTŐ TÁMADÁS A SZABADSÁG TÉREN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: CZENE GÁBOR
2019.08.26.


Barbár módon megrongálták a holokauszt áldozataira emlékező civil kegyeleti helyet – egy héten belül már másodszor.

Több mint öt évvel ezelőtt kezdődött, és a mai napig tart a tiltakozás a Szabadság téren az úgynevezett német megszállási emlékmű ellen. A szobor történelemhamisító módon ártatlanként tünteti fel a magyar államot, a vészkorszakért kizárólag a náci Németországot teszi felelőssé. Az Eleven Emlékmű kezdeményezésére kövekből és személyes emléktárgyakból civil kegyeleti hely is létrejött a szoborral szemben. 

Hétfő délután két csoport, a TÉR-KÖZ Társaság és a Szabadságszínpad tartott demonstrációt a téren. Ekkor vették észre, hogy súlyosan megrongálták a civil emlékhelyet. Eltűntek a szögesdrótokra kitett tájékoztató anyagok, családi emlékek, fényképek és korabeli dokumentumok. Több bőröndnek és széknek is nyoma veszett. 

Kisebb atrocitások mellett ez a negyedik „totális támadás” a civil emlékmű ellen – nyilatkozta lapunknak a helyszínen Sebő Gábor, a Szabadságszínpad képviselője. Elmondása szerint az előző ilyen eset augusztus 20-ra virradóra, tehát egy hete történt. A Szabadságszínpad feljelentést tett a rendőrségen, amelyhez később kiegészítést fűzött. Ebből idézünk: 

„A már folyamatban lévő helyreállítás során kiderült, hogy a tényleges vagyoni kárunk a bejelentéskor becsült 50 ezer – 100 ezer forintnál több, kb. 100 ezer – 125 ezer forint lehet. Az eltulajdonított és/vagy megsemmisített tárgyak egy része nem pótolható, ezáltal jelentős mértékű nem anyagi károkozás is történt.”

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.