2019. augusztus 6., kedd

LAKÓTELEP, TE DRÁGA

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VARGA DÓRA
2019.08.06.


Elképesztő tempóban drágulnak a panellakások. Szinte mindenki ezt a még ma is a legolcsóbbnak számító ingatlantípust keresi.

Furcsa helyzeteket teremt a lakáspiacon a megállíthatatlan áremelkedés: ma már néhány vidéki nagyvárosban vagy a külső pesti kerületekben egy családi házénál többet kérnek egy panellakás négyzetméteréért. Négy évvel ezelőtt ez még fordítva volt. Az azóta eltelt időszakban azonban a két ingatlantípus négyzetméterára eltérő sebességgel – a lakótelepi lakásoké 72, míg a családi házaké 14 százalékkal – emelkedett, míg végül néhány településen meg is fordultak az arányok. A panelek ára egyes vidéki városokban ugyanis még ennél is jobban elszabadult. 

 A KSH idei első negyedéves lakáspiaci elemzése szerint a debreceni és a szegedi lakótelepi lakások átlagos négyzetméter-ára például 2015 óta több mint kétszeresére, a miskolci, a pécsi és a székesfehérvári paneleké pedig majdnem a kétszeresére emelkedett. A kijjebb eső pesti és a külső pesti kerületek lakótelepein szintén több mint kétszeres volt az áremelkedés az elmúlt négy évben, a budai lakótelepeken duplázódtak az árak. Ezalatt a budai hegyvidék családi házainak drágulása „csupán” másfélszeres, a főváros többi területén pedig 60–80 százalék közötti volt. Így a fővárosban a pesti külső kerületek családi házainak fajlagos ára lett a legalacsonyabb a lakástípusok közül. A IV., XV., XVIII., XXI., XXIII. kerületekben átlagosan 384 ezer forintos négyzetméteráron lehet házat venni. Ugyanitt a paneleket viszont már 450 ezer forint feletti négyzetméteráron kínálják...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.