2019. augusztus 21., szerda

MEGRONTÓ VÁGYAK – PÉTERFY-NOVÁK ÉVA AZ EMBERARCÚ SZÖRNYETEGRŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: SÁNDOR ZSUZSANNA
2019.08.21.


Péterfy-Novák Éva ötvenkét éves volt, amikor öt évvel ezelőtt megjelent első kötete, az Egyasszony. A könyv szinte példátlan sikert ért el: már a tizedik utánnyomásnál tart. A műből monodráma is született Tenki Réka díjnyertes alakításával. A szerző saját igaz történetét írta meg: egy orvosi műhiba miatt súlyosan fogyatékos kislánya született, aki mindössze hét évet élt. Önterápiának szánta a könyvét, és nem gondolkodott írói pályában. Aztán mégis úgy döntött: megpróbál regényt írni a gyerekek elleni szexuális zaklatásokról, a szeretet nevében elkövetett súlyos bántalmazásokról. Az Apád előtt ne vetkőzz főhőse egy pedofil nagyapa, aki az unokáját rontja meg. A legszörnyűbb az, hogy ezeket a bűncselekményeket valóban elkövették gyerekek ellen Magyarországon. De büntetőítélet egyik ügyben sem született.

Az utóbbi évek egyik legbátrabb hazai regényét írta meg Péterfy-Novák Éva. Tabudöntögető könyv, amely szembesít egy képmutató társadalom működésével. A pedofília és a gyermekek elleni szexuális bűncselekmények egyfelől elementáris népharagot és undort váltanak ki. Jogosan. Másfelől döbbenetes, mekkora a hallgatás a témáról. Holott az esetek többségében kiderült: az áldozattá váló gyerekek környezetében sokan tudták, legalábbis sejtették, hogy, mondjuk, mit művelhet otthon az apuka a kislányával, a nagyapa, nagybácsi miért ölelgeti, csókolgatja annyit azt a gyereket, és mért vonul el vele kettesben zárt ajtók mögé. Ám a néma tanúk, vagy ahogyan Péterfy-Novák Éva mondja, a tettestársak, gyakran szemet hunynak a történtek fölött, inkább nem beszélnek a szörnyű gyanúról. Bár az Apád előtt ne vetkőzz című regény szereplői kitalált személyek, a szerző valódi áldozatokkal készített interjúkat a könyv megírása előtt.

– Pszichológus barátaim segítségével találkoztam olyanokkal, akiket gyerekkorukban molesztáltak, szexuális bűncselekményeket követtek el ellenük. Természetesen név nélkül nyilatkoztak. Noha történeteikből sok minden bekerült a könyvbe, úgy írtam meg, hogy egyiküket se lehessen felismerni. Heten vállalták, hogy beszélgetnek velem, mindannyian nők voltak, ami azt is jelzi, hogy a férfiaknak még nehezebb a szexuális traumáikról beszélni. Próbáltam elkövetőkkel is találkozni, de ez reménytelen volt...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.